Reflektor

Beogradski festival igre: Svetska premijera komada "Potkrovlje" u Srpskom narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

16:12

Beogradski festival igre: Svetska premijera komada "Potkrovlje" u Srpskom narodnom pozorištu
Beogradski festival igre: Svetska premijera komada "Potkrovlje" u Srpskom narodnom pozorištu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Potkrovlje" trupe "Ju Stromgren kompanija" iz Norveške imaće svetsku premijeru sutra uveče na 19. Beogradskom festivalu igre (BFI) na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

"Najnoviji jednočasovni komad je realizovan specijalno za BFI, a nakon Srpskog narodnog pozorišta, biće odigran u Beogradu 30. marta u Bitef teatru, dok je treće izvođenje zakazano za 31. mart na pozornici Kulturnog centra Pančevo.

"Širom sveta je veoma raznolika pozorišna publika. Obišli smo blizu 70 zemalja do sada, a ima onih država kojima se uvek vraćamo, Takva je upravo Srbija, kod vas se osećamo zaista kao kod kuće, odomaćili smo se na neki način", izjavio je Stromgren, jedan od najtraženijih pozorišnih stvaralaca širom Evrope.

On je dodao da je u Srbiji veoma dobro prihvaćen taj specifičan humor koji on kreira sa svojom kompanijom, kao i politička korektnost, a opet je "istorijska povezanost Norveške i Srbije veoma važna i dragocena".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Norveški umetnik Ju Stromgren je već gostovao na 15. izdanju BFI sa predstavom "Četrdeset" Poljskog teatra igre iz Poznanja, na tom projektu bio je kompletan autor - koreograf, pisac teksta i scenograf.

Takođe, njegove radove poznaje i publika Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF, i pamte predstavu "Pisac" na 43. izdanju, o čuvenom norveškom književniku Knutu Hamsunu, koja je gostovala u SNP i Ateljeu 212.

"Naša trupa je sastavljena od profesionalnih igrača frilensera, dakle svi su slobodni umetnici, koji se okupljaju po potrebi kod mene na projektima. Mi smo gostujuća kompanija, što znači da smo stalno mobilni, u tom cilju i stvaramo predstave, da sa njima putujemo. Primera radi, tokom ove godine, imaćemo ukupno 200 gostovanja po svetu", otkrio je ovaj svestrani umetnik - pozorišni i filmski reditelj, koreograf, filmski scenarista, povremeno glumac, dramski pisac i ranije igrač.

Ju Stromgren kompanija je osnovana 1998. godine u Norveškoj, a kasnije je postala jedna od najuspešnijih nezavisnih skandinavskih trupa.

Kako je naveo, oni godišnje izvedu u proseku 150 predstava, do sada su nastupali na velikim nacionalnim scenama i u malim alternativnim teatrima.

Njihova glavna pozornica je Norveška Opera u Oslu, gde je Stromgren ujedno i stalni koreograf.

"Da smo, recimo stacionirani samo u Oslu i uopšte u Norveškoj, i da samo tu prikazujemo naša dela, istina je da bismo se osećali kao da ne postojimo. Zato nam je važno da svoje radove prezentujemo što više po celom svetu", priznao je Stromgren.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Igrači "Potkrovlja" su četiri dame - Henrijet Hamli, Elen Lindblad, Angela Demate i Nora Svendsgard.

Komad detaljno promišlja ženske stereotipe i nudi im priliku da se odbrane, da sumnjaju i ispitaju sebe.

"Naš komad se odvija upravo u jednom potkrovlju, govori o ljubavnim vezama na više nivoa, tema je upravo reakcija na ovo doba aktuelne pandemije, koje živimo već više od dve godine. U prvom planu su četiri žene, junakinje, i one izražavaju svoje emocije, koje se mogu dodirnuti. Predstava je kao jedno veliko emotivno bombardovanje, kao korpa voća, tako da osećanja možete stvarno dohvatiti", definisao je norveški reditelj i koreograf svoj najnoviji komad "Potkrovlje".

Scensko delo nema dramski tekst, što bi se očekivalo od pisca Jua Stromgrena, već je, prema njegovim rečima, "sve realizovano na intuiciji".

Kako je otkrio, tek pre nekoliko dana su imali progon, odnosno pred-generalnu probu, a trenutno se trupa nalazi u Novom Sadu, sprema se za svetsku premijeru u SNP-u, da bi onda kroz mini turneju Srbije gostovala u Beogradu i Pančevu.

Prema sinopsisu komada, u predstavi učestvuju četiri igračice snažnih karaktera koje se nalaze u potkrovlju, a razlozi za to su različiti - može biti reči o samoći, samoubistvu, tajnom seksu ili jednostavno pronalaženju cipela koje nedostaju.

Analiza autora kaže da četiri predstavlja broj za nevolje, a zatvorene prostorije su mesto za sukobe.

Priča se okreće na neočekivane načine i prikazuje "život onako kako se plašimo da ga vidimo - u samom jezgru".

U domovini i celom svetu, Ju Stromgren, rođen 1970. u manjem norveškom gradu Trondehajm, uveliko istaknut i uspešan kao dramski pisac, filmski scenarista, pozorišni i povremeno filmski reditelj.

Kao umetnički direktor svoje trupe u Oslu, Stromgren je razvio značajan lični koreografski rukopis sa mešavinom pozorišnog, lutkarskog, filmskog i muzičkog sadržaja, kao bogati sveobuhvatni sadržaj.

Kao pozorišni reditelj, uglavnom je radio sa nacionalnim i gradskim pozorištima u Skandinaviji, pretežno na dramama čuvenog Henrika Ibzena, ali je nekoliko predstava uspešno postavio u Americi, Nemačkoj i Rusiji.

Član je Udruženja književnika Norveške, i trenutno angažovan kao stalni koreograf u Nacionalnom baletu Norveške.

Ju Stromgren se veoma raduje svetskoj premijeri "Potkrovlja" sutra uveče u Novom Sadu, kao i 30. i 31. marta u Beogradu (Bitef teatar) i u Pančevu (Kulturni centar), a osim režije - koreografije, potpisuje i svetlo, dok su u autorskoj ekipi i kompozitor muzike - Bergmund Waal Skaslien i dizajner kostima - Bregje van Balen.

Komentari (0)

Kultura