Reflektor

"Šta dan duguje noći": Kompanija Ervea Kubija iz Kana u Atelju 212

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

12:51

"Šta dan duguje noći": Kompanija Ervea Kubija iz Kana u Atelju 212
Konferencija za novinare kompanije Ervea Kubija u okviru Beogradskog festivala igre - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Francuska Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovaće večeras u okviru 19. Beogradskog festivala igre sa predstavom "Šta dan duguje noći" na velikoj sceni "Mira Trailović" pozorišta Atelje 212, najavila je ta trupa.

Koreografiju potpisuje vlasnik ove pozorišne igračke trupe Erve Kubi, a svetska premijera te jednočasovne predstave je održana u francuskom gradu Eks an Provansu.

Sutrašnja predstava u Ateljeu 212 je već danima unapred rasprodata.

"Beogradski festival igre je za nas kao trupu veoma važan, ne zato što smo sada ovde kod vas, pa vam laskamo, već je zaista tako. Vaš festival zauzima značajno mesto na evropskoj i svetskoj sceni igre, godinama znamo i slušamo o njemu i imamo samo lepe reči", rekao je francuski koreograf Kubi, ujedno osnivač te trupe.

On se podsetio toplog prijema koji je imao ranijih godina na BFI sa svojom spektakl predstavom "Varvarske noći".

"Ipak, ta predstava je bila veoma teška i mračna, inspirisana serijom atentata u Francuskoj koji su se desili 2015. godine. Spremao sam je postepeno pune dve godine i ona je u opoziciji sa ovim drugim komadom koji ćemo vam sutra predstaviti. Videćete koliko je to optimistična, svetla predstava, za razliku od "Varvarskih noći", mada one korespondiraju jedna sa drugom, kao diptih", primetio je Kubi i dodao da su trupa koja gotovo najviše gostuje po svetu od većine igračkih kompanija.

On je naglasio i da obe predstave imaju uspeha u SAD, a "Varvarske noći" više voli publika Italije, dok je scensko delo "Šta dan duguje noći" postiglo trijumf u Nemačkoj.

Ta novija predstava je realizovana prema istoimenom romanu (2006) književnika Jasmina Kadra, koji je i blizak prijatelj sa Kubijem.

Fonet/Milica Vučković

Erve Kubi

"Zahvalan sam Aji Jung na pozivu da gostujeno baš sa ovim komadom, jer je reč o novoj kreaciji, adaptaciji predstave koju smo igrali i sa njom pre 10 godina obišli čitav svet. Drago mi je da sam se vratio tom projektu da ga ponovo napišem, da mu dam novi život i predstavim delo na festivalima", istakao je koreograf i osnivač trupe, i podvukao da je prva verzija doživela značajan uspeh, gostovala je na scenama Madrida, Berlina, Njujorka.

Samim tim, kako je naglasio, predstava je više ostvarila uspehe na međunarodnoj sceni nego na tlu matične zemlje Francuske.

"U trupi imamo igrače iz Alžira i Maroka koje uključim u projekat, iako su različite kulture, vere, religije. Ponosan sam što sam uspeo da spojim tako različite narode koje pod nekim drugim okolnostima iz raznih razloga ne bi igrali zajedno", napomenuo je slavni francuski umetnik.

Direktorka i osnivač BFI Aja Jung je napomenula da je Kompanija Ervea Kubija iz Kana veoma angažovana, ne miruje, non stop su u pokretu, na velikim turnejama, ne staju sa aktivnostima, te da je trupa koja nikada ne spava.

Fonet/Milica Vučković

Giljom Gabriel

Jung je najavila i sutrašnji master klas koji će održati spomenuti suradnik Kubija - Giljom Gabriel, kostimograf nove predstave i asistent koreografa.

Gabriel je istakao da je suština njihove trupe stvaralaštvo, ali da osim toga razvijaju vezu i sa publikom, kako na sceni, tako i van nje, na tim majstorskim kursevima.

"Sve su to izvanredni ulični igrači u trupi iz Alžira i Maroka, brejkdenseri koji rade neverovatne akrobacije od kojih vam zastane dah. Namera nam je da na kursu mladim ljudima predstavimo sve te pokrete koje će izvesti igrači u predstavi, da prođu kroz taj proces nastanka komada”, zaključio je Gabriel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura