Aktuelno iz kulture

U Galeriji "Novembar" otvorena izložba "Crucio" Darje Bajagić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

12:36

U Galeriji "Novembar" otvorena izložba "Crucio" Darje Bajagić
U Galeriji "Novembar" otvorena izložba "Crucio" Darje Bajagić - Copyright Copyright: Galerija Novembar

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je izložba savremene vizuelne umetnice Darje Bajagić, pod nazivom "Crucio". Na njenoj prvoj samostalnoj izložbi u Srbiji predstavljeni su najnoviji radovi, platna nastala tokom 2022. godine.

Radovi istražuju teme dualnosti, žrtvovanja i transfiguracije kroz obradu ličnih fotografija i teoloških simbola, a izrađeni su u brojnim tehnikama – od UV štampe, preko akrila, spreja i grafita, sve do ulja i čelika.

Kustoskinja galerije Ana Simona Zelenović objašnjava da Darja u svom radu obrađuje pitanje simbola i njihove različite interpretacije u kontekstu različitih dela. U ovom slučaju su u pitanju teološki simboli, obično krstovi, interpretirani u kontekstu fotografija koje koristi.

"Ona ima više slojeva radova koje kombinuje značenjski i likovno. Ova izložba ima tu religijsku konotaciju, ali je u tom smislu akcenat na žrtvovanju, na krštenju kao nekoj vrsti transformacije, obreda prelaza. Ona ispituje stanja transformacije slobodne volje, čovekovog prelaza iz jedne emocije u drugu, kako to utiče na društvo, na okolinu i uopšte na civilizaciju", objašnjava Zelenović.

Zelenović dodaje da tema Darjinih radova istražuje i univerzalnost ljudskih emocija u različitim okolnostima, događajima i civilizacijama, napominjujući da je sama umetnica živela i radila u drastično različitim sredinama, od Podgorice i Kaira do Čikaga.

"U tom kontekstu, njeni radovi su vrlo ikonografski složeni, oni se uvek sastoje od više slojeva koji se tumače, ali na postmodernistički način gde ona kolažira i privatne i univerzalne stvari koristeći čisto formalno svojstvo slike", kaže kustoskinja.

Izložba "Crucio" Darje Bajagić otvorena je za sve posetioce do 26. juna, a Galerija Novembar najavljuje bogat letnji program koji će početi tradicionalnom grupnom izložbom "Summer Vibes", a potom i brojnim gostima iz zemlje i inostranstva, performansima i multimedijalnim sadržajima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura