Aktuelno iz kulture

Izložba Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji u Londonu konačno dobila novi datum

Komentari

Autor: Art Newspaper

29/05/2022

-

08:27

Izložba Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji u Londonu konačno dobila novi datum
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izložba umetnice performansa Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji u Londonu, čije je otvaranje dva puta pomerano zbog pandemije koronavirusa, konačno je dobila novi datum.

Izložba je najavljena za period od 23. septembra do 10 decembra 2023. godine. 

To je prva velika retrospektiva Abramović u Velikoj Britaniji, a magazin The Artnewspaper poredi je sa ostalim "blokbaster izložbama" savremenih umetnika kao što su Aniš Kapur (2009), Dejvid Hokni (2012) i Entoni Gormli (2019).

Na izložbi će biti predstavljeno više od 50 radova uključujući fotografije, video zapise, objekte, instalacije i takozvane "reperformanse", na kojima će neke od prethodnih nastupa umetnice izvesti mlađi izvođači.

Marina Abramović je poznata po svojim iscrpnim i ponekad rizičnim performansima kao što je "Ritam 0" (1974) gde su posetioci bili pozvani da rade šta god žele umetnici koristeći jedan od 72 predmeta postavljena na sto, uključujući pero, cvet, malo vina, skalpel, pa čak i napunjen pištolj.

Mlađoj publici najpoznatiji je njen nastup "Umetnik je prisutan" iz 2010. koji je pretvoren u dugometražni dokumentarac.

Posetioci su mogli da se smenjuju da sede nasuprot Abramovićeve, koja je tiho sedela za stolom osam sati dnevno tokom tromesečne retrospektive u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Tačni radovi koji će biti prikazani na izložbi Kraljevske akademije tek treba da budu otkriveni.

Marina Abramović je imala pre tri godine i veliku izložbu "Čistač" u svom rodnom gradu Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura