Aktuelno iz kulture

Svestrani umetnik prodornog pogleda: Uloge po kojima ćemo pamtiti Reja Liotu

Komentari

Autor: Staša Rosić

27/05/2022

-

20:36

Svestrani umetnik prodornog pogleda: Uloge po kojima ćemo pamtiti Reja Liotu
Rej Liota - Copyright AP/Richard Shotwell

veličina teksta

Aa Aa

Ledeni pogled glumca Reja Liote prodirao je u dušu ljubitelja filma duže od četiri decenije, tokom kojih je glumac ostvario neke od najupečatljivijih uloga u istoriji kinematografije.

Najpoznatiji je svakako po "Dobrim momcima". U glavnoj ulozi Henrija Hila, "dečka iz komšiluka", koji postaje jedan od najmoćnijih igrača podzemlja, istovremeno je i magnetično privlačan i zastrašujuć. 

Opraštajući se nedavno od glumca koji je iznenada preminuo u 67. godini, reditelj tog ostvarenja Martin Skorseze izjavio je: "Igrati Henrija Hila u 'Dobrim momcima' bio je krupan zalogaj, jer taj lik ima toliko različitih strana, toliko komplikovanih slojeva, a Rej je bio u skoro svakoj sceni dugog i teškog snimanja. On me je apsolutno oduševio i uvek ću biti ponosan na ono što smo zajedno uradili u tom filmu".

Ipak, ma koliko legendarni bili "Dobri momci", Rej Liota je poznat i po mnogim drugim upečatljivim rolama. 

U njegovu čast, izdvojili smo pet najvećih:

"Čudesna devojka" (1986)

Film koji je u originalu nosio naziv "Something Wild", prati biznismena Čarlsa Drigsa, kom dosadnu svakodnevicu menja susret sa neobičnom i privlačnom devojkom Lulu. 

Ona ga odvodi izvan grada na izlet koji nikada neće zaboraviti i na kom će upoznati njenog bivšeg muža koji je upravo izašao iz zatvora.

Tog bivšeg robijaša, kog boravak u kaznenoj ustanovi nije učinio boljim čovekom, igra upravo Rej Liota. 

Martin Skorseze obožavao je tu njegovu ulogu, u kojoj je pokazao kako istovremeno može da preti i da bude nežan.

"Polje snova" (1989)

Liota se tako često povezuje sa svojim ulogama grubijana, da mnogi zaboravljaju njegove dijametralno suprotne role, kakva je njegov Džo Džekson "Bosonogi" u filmu "Polje snova".

U tom filmu on je duh koji dolazi Kevinu Kostneru, bejbol treneru, da ga ohrabri.

Iako je njegova uloga bila relativno mala, jednom je ispričao: "Mnogi ljudi su mi prilazili da mi kažu da se zbog filma 'Polje snova' više igraju sa decom. Vreme brzo prolazi i zauzeti ste poslom, a pre nego što i primetimo, vreme istekne", rekao je glumac Američkom filmskom institutu.

"Zemlja policajaca" (1997)

Triler Džejmsa Mangolda važi za jedno od ostvarenja u kom je Silvester Stalone imao najbolji glumački izraz, ali takođe je dokaz sposobnosti Reja Liote da utiče na svakoga s kim deli scenu.

"Priča o braku" (2019)

Netfliks je objavio delikatnu priču o ljubavi i razvodu u kojoj su igrali Adam Drajver i Skarlet Johanson.

Iako Rej Liota u ovom filmu ima malu ulogu advokata Čarlija Barbera, reči koje razmeni sa koleginicom Lorom Dern u sudnici među najupečatljivijim su scenama ovog filma.

"The Many Saints of Newark" (2021)

Jedno od Rejevih poslednjih uloga je u melanholičnom prednastavku serije "Porodica Soprano", u kom igra nemilosrdnog mafijaša i oca Dikija Moltisantija "Holivud" Dika.

U jednom intervjuu ispričao je da je sam prišao Dejvidu Čejsu i tražio mu da se nađe u filmu, jer ga je godinama ranije odbio za "Sopranove".

"Za mene to u tom trenutku nije bila prava stvar i imao sam neke druge stvari u planu. Radio sam 'Heartbreakers' odmah posle toga, čini mi se. Ali bio sam polaskan što je Dejvid to uradio. I zbog toga, želeo sam da ponovo pokušam da radim sa njim, jer sam zaista voleo 'Sopranove'", ispričao je tada glumac.

U jednom intervjuu Čejs je rekao da bi možda i pozvao Liotu da igra Tonija Soprana, da je kojim slučajem znao da bi on pristao. Ipak, glumac kaže da ne žali što je ta uloga pripala Džejmsu Gandolfiniju, čijim je izvođenjem oduševljen.

"Iskreno, u tom trenutku nisam gledao takve serije. Nisam želeo da se posvetim, pa sam gledao samo s vremena na vreme. Ali šta god da sam video – čak i samo sliku njega kao Tonija u novinama ili magazinu – on je bio je*eno prisutan. Ušao je duboko u tu ulogu i zaista sam mu se divio. A to nije uobičajeno da neko oseća stvari tako duboko, bilo da je ljubav ili bes. Tako pokrećete ljude", rekao je on.

Komentari (0)

Kultura