Aktuelno iz kulture

Švedski film "Triangle of Sadness" dobitnik Zlatne palme

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

22:50

Švedski film "Triangle of Sadness" dobitnik Zlatne palme
Švedski film "Triangle of Sadness" dobitnik Zlatne palme - Copyright Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ostvarenje "Triangle of Sadness" švedskog režisera Rubena Ostlunda dobitnik je Zlatne palme za najbolji film na Kanskom festivalu, javlja Rojters.

Ova crnohumorna komedija sa Vudijem Harelsonom, Harisom Dikinsonom i Šarlbi Din je prvi film švedskog reditelja Rubena Osltunda na engleskom jeziku.

Manekenski par (Dikinson i Din) ukrcava se na jahtu sa superbogatim putnicima, ali ubrzo završavaju na pustom ostrvu gde se hijerarhija moći potpuno menja. Tamo gde milijarde dolara ne igraju nikakvu ulogu i gde se ljudi bore za goli opstanak, najuticajnija osoba je - ona koja zna da kuva.

"Triangle of Sadneš", komedija o ratu između društvenih klasa, donela je Ostlundu drugu Zlatnu palmu, a prethodnu je dobio za film "Kvadrat" 2017. godine.

"Želeli smo da kada izađemo iz sale posle javne projekcije imamo o čemu da razgovaramo. Svi se slažemo da je jedinstvena stvar u bioskopu to što film gledamo zajedno. Dakle, moramo da sačuvamo nešto o čemu bismo pričali, ali i da se zabavljamo i zabavljamo", izjavio je Ostlund, prenosi AP.

Drugu n agradu žirija, Gran pri, podelili su belgijski režiser Lukas Dont za dramu "Close" i "Start at Noon" francuskinje Kler Deni.

Nagrada za režiju otišla je u ruke južnokorejskog režisera Park Čan-vuka za film "Decision to Leave".

Južnokorejski glumac Song Kang-ho proglašen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu japanskog režisera Hirokazu Kore-ede "Broker", dok je nagradu za najbolju glumicu dobila Iranka Zar Amir Ebrahimi za ulogu u filmu "Holy Spider".

Sedamdeset peto izdanje festivala održava se u tradicionalnoj kalendarskoj formi posle dve godine prekida izazvanih pandemijom koronavirusa.

Na festivalu su van takmičarske konkurencije prikazani holivudski filmovi "Elvis", "Top Gun: Maverick" i "Three Thousand Years of Longing", koji su doprineli da se Kanu posle pauze vrati nekadašnji glamur.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura