Aktuelno iz kulture

Otvoren 75. Kanski festival: Zvezde i filmovi u senci Toma Kruza

Komentari

Autor: I. Đukić

18/05/2022

-

00:15

Otvoren 75. Kanski festival: Zvezde i filmovi u senci Toma Kruza
Otvoren 75. Kanski festival: Zvezde i filmovi u senci Toma Kruza - Copyright Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine nakon što je svet ostao u neverici uz saznanje da će mu epidemija koronavirusa diktirati tempo i način života, najveći i najvažniji filmski festival na svetu ponovo je zasjao kao nekada.

Čuveni Kanski festival, 75. Međunarodni festival filma, otvoren je uz istu onu atmosferu koja ga je krasila do 2020. godine kada je i on morao da se adaptira na novonastalo stanje u svetu, prouzrokovano virusom COVID-19.

Kroazeta je ponovo bila prepuna kao ranije, a za film "Coupez!" Mišela Azanavisijusa tražila se karta više. Inače pomenuto ostvarenje do pre mesec-dva nosilo je naziv "Z" (reč je o zombi komediji), ali je posle protesta Ukrajine režiser morao da promeni ime filma.

Prvi put od 2020. godine, na Kanskom festivalu, na kojem će biti prisutan i Euronews Srbija, nema zdravstvenih ograničenja, što se i oseća na svakom koraku. Gosti festivala, zaposleni, novinari, prolaznici na ulici, svi su dobili priliku da se osećaju i ponašaju kao pre epidemije koronavirusa, što je dalo početni impuls organizatoru da će ovogodišnje izdanje biti pun pogodak.

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

 

A kako i ne bi bio kada se za Zlatnu palmu ove godine takmiči 21 film, a među njima su ostvarenja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i kultne belgijske braće, Žan-Pjera i Lika Dardena. Ipak, svi filmovi, naročito oni u borbi za Zlatnu palmu biće u senci holivudske ikone Toma Kruza koji će se pojaviti u sredu 18. maja na Kroazeti sa nastavkom kultnog filma "Top Gan".

Na "Maverika" se čekalo punih 36 godina, pa tako i ne čudi ozbiljna histerija koja se oseća na svakom koraku oko festivalske palate na spomen Toma Kruza i njegovog prisustva u Kanu.

Inače, glumac Forest Vitaker poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu "Ptica" Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.

EPA/SEBASTIEN NOGIER, Prinstscreen YouTube/International Film Festival

 

Festival će biti održan u svetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatnu palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se "mini-palma", umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura