Aktuelno iz kulture

Dragan Bjelogrlić dobitnik nagrade Europa Prima 2022

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2022

-

15:49

Dragan Bjelogrlić dobitnik nagrade Europa Prima 2022
Dragan Bjelogrlić - Copyright TANJUG/ROMANO KUDUZOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Filmskog festivala Jugoistočne Evrope (Southeast European Film Festival), koji prati ostvarenja kinematografija jugoistočne Evrope i Amerike, saopštili su da je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Europa Prima 2022 srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

U obimnom obrazloženju za nagradu, koje je objavljeno na sajtu Festvala SEE, navodi se više od 90 filmskih i TV uloga koje je Bjelogrlić odigrao, kao i uloge u velikom broju pozorišnih predstava, a posebno njegova rediteljska, scenaristička i producentska ostvarenja.

U obrazloženju za nagradu Europa Prima 2022 posebno je istaknut Bjeloglićev rediteljski, scenaristički i producentski angažman na filmskim i TV ostvarenjima, među kojima se navode "Senke nad Balkanom", na portalu IMDb ocenjene kao najbolja srpska serija svih vremena, "Vratiće se rode", "Žigosani u reketu", "Rode u magli", "Rat uživo", "Rane", "Mali svet", "Montevideo, Bog te video", "Montevideo, vidimo se", "Toma".., uz isticanje da su mnoga od njih zabeležila rekordnu gledanost u bioskopima.

Bjelogrlić je svoju bogatu karijeru započeo kada je imao samo 15 godina i to u filmu "Boško Buha" (1978), tumačeći lik Save Jovanovića.

Nakon diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti 1989, usledile su, jedna za drugom uloge koje su ga proslavile kao glumca, ali i uvrstile među vodeće srpske umetnike.

Veliku javnu pažnju privukao je ulogom Slobodana Popadića u seriji "Bolji život" (1987 - 1990). Nakon te uloge, usledile su uloge u TV seriji "Zaboravljeni" (1990) i filmovima "Crni bombarder" (1992), "Pun mesec nad Beogradom" (1993), "Lepa sela lepo gore" (1996). Do sada je igrao u skoro 40 filmova, dvadesetak TV serija i drama i 11 pozorišnih predstava. Početkom 1994. osnovao je producentsku kuću "Kobra Film", koja je za samo nekoliko godina potpisala neke od najgedanijih pozorišnih predstava, fillmova i TV serija.

Poslednjih 20 godina Bjelogrlić se posvetio produkciji, a prvi film koji je producirao bila su "Lepa sela lepo gore". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura