Aktuelno iz kulture

"Lančana reakcija": Počelo snimanje novog filma Dragana Bjelogrlića o nuklearnom akcidentu u Vinči

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

19/05/2022

-

14:18

"Lančana reakcija": Počelo snimanje novog filma Dragana Bjelogrlića o nuklearnom akcidentu u Vinči
"Lančana reakcija": Počelo snimanje novog filma Dragana Bjelogrlića o nuklearnom akcidentu u Vinči - Copyright ALEKSANDAR LEVAJKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nekoliko godina priprema i rada na scenariu, u Beogradu je sinoć pala prva klapa novog filmskog ostvarenja "Lančana reakcija", reditelja, glumca i producenta Dragana Bjelogrlića.

"Hladni rat se nadvio nad planetom. 'Gvozdena zavesa' podelila je evropski kontinent, ali i čitav svet na dva politički i vojno suprostavljena bloka. I jedan i drugi blok poseduje nuklearno naoružanje. Strah od neminovnosti nuklearenog rata dovodi do paničnog pokušaja mnogih zemalja da obezbede ovakvo naoružanje, dok nauka istovremeno pokušava da pronađe lek od nuklearnog zračenja, kao posledice upotrebe atomskih bombi", ovako počinje glavna linija priče koja prati akcident koji se dogodio 1958. godine u naučnom institutu Vinča nadomak Beograda, a koji simbolično predstavlja početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva sveta i dve ideologije.

Scenario za ovaj međunarodni projekat potpisuju Vuk Ršumović i Dragan Bjelogrlić, a nastao je po motivima romana "Slučaj Vinča" profesora Gorana Milašinovića.

Proslavljeni francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi će nositi neke od glavnih uloga u ovoj francusko - srpskoj koprodukciji, dok će domaću filmsku postavu predvoditi Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Planirano je da snimanje traje godinu dana na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica. Premijera se očekuje na jesen 2023.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura