Aktuelno iz kulture

"Nečista krv - Greh predaka": Prvi igrani film iz Srbije na Netfliksu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2022

-

16:30

"Nečista krv - Greh predaka": Prvi igrani film iz Srbije na Netfliksu
promo/This and That produkcija - Copyright promo/This and That produkcija

veličina teksta

Aa Aa

"Prvi put u istoriji, igrani film iz Srbije biće dostupan na Netfliksu. Po romanu Bore Stankovića, film Milutina Petrovića `Nečista krv: Greh predaka` od 17. januara biće dostupan milionima korisnika na Netfliksu", objavio je RTS, koji je nedavno prikazao istoimenu seriju.

Film je baziran na delima Bore Stankovića, po scenariju koji je sedamdesetih godina prošlog veka napisao scenarista Vojislav Voja Nanović (1922-1983). Nanović je na osnovu više Stankovićevih dela izgradio porodičnu sagu, opisujući period od skoro 40 godina druge polovine 19. veka.

Adaptaciju originalnog scenarija Voje Nanovića uradila je Milena Marković, a glavne uloge igraju Dragana Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan i Nela Mihailović. 

Ovo filmsko ostvarenje, biće dostupno na teritoriji centralne i istočne Evrope, kao i Turske, u naredne dve godine na pomenutoj platformi.

"Ugovor koji smo potpisali (This and That productions i Netflix), zahvaljujući našim partnerima kompaniji Videomite, o emitovanju prvog domaćeg filma na srpskom jeziku na ovoj popularnoj platformi, predstavlja svojevrsno priznanje srpskoj filmskoj produkciji, a ujedno dokazuje da kvalitetna ostvarenja imaju svoju publiku bez obzira na granice", izjavila je Snežana Penev van Hauvelingen u ime "This and That production", dodajući zahvalnost Filmskom centru Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja na podršci pri realizaciji filma.

Ugovor o emitovanju na Netfliksu vidi ne samo kao priliku za promociju filma, već i šansu za promociju srpske kulture, a van Hauvelingen je sigurna i u to da su sada otvorena vrata i drugim domaćim ostvarenjima da traže svoje mesto i publiku na platformama poput Netflix.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv". 

Za potrebe snimanja izgrađena je scenografija inspirisana Vranjem iz 19. veka, a koju čine nekoliko kuća, vojnih objekata, kafana, džamija, pijaca i trg sa opštinom. Sašiven je veliki deo kostima i uniforme iz tog perioda dok je jedan deo kostima i rekvzite dopremljen iz brojnih evopskih fundusa.

Za potrebe snimanja pored domaćih, angažovani su i glumci iz Turske, Albanije i Nemačke. Iz This and That produkcije, koja stoji iza filma, naveli su da je ovaj projekat za njih bio ogroman izazov, ali pre svega velika odgovornost da na velikom platnu ožive likove koje je pre više od jednog veka napisao čuveni Bora Stanković, a pre skoro pola veka u filmske junake oblikovao veliki Voja Nanović. 

Svetsku premijeru film je imao 22. jula 2021. godine na Letnjoj pozornici Festivala evropskog filma Palić, a potom ga je u bioskopima pogledalo više 100,000 ljudi.

"Nečista krv - Greh predaka" je ovenčan i mnogim filmskim priznanjima - najbolji film po izboru publike na 28. Evropskom filmskom festivalu Palić, prva nagrada na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Dunav Film Festu pripala je ekipi filma, specijalna nagrada za izuzetno glumačko ostvarenje dodeljena je Feđi Štukanu za ulogu Kolja na 56. Filmskom susretu u Nišu.

 

Podsetimo, nedavno je Filmski centar Srbije objavio da će se domaći dugometražni dokumentarni film "Dugo putovanje u rat" reditelja Miloša Škundrića, naći na filmskoj platformi Netflix od aprila 2022. godine.

Preporuka za vas

Milutin Petrović, reditelj sa značkom šerifa: "Nečista krv - Greh predaka" nije istorijska rekonstrukcija epohe
"Nečista krv - greh predaka" premijerno na Paliću
Dragan Bjelogrlić uoči premijere filma "Nečista krvi-greh predaka": Nismo spremni da se suočimo sa gresima prošlosti

Komentari (0)

Kultura