Aktuelno iz kulture

Kako je jedan film Robina Vilijamsa pre 20 godina predvideo opasnosti društvenih mreža

Komentari

Autor: Collider / Euronews Srbija

01/06/2022

-

23:40

Kako je jedan film Robina Vilijamsa pre 20 godina predvideo opasnosti društvenih mreža
Kako je jedan film Robina Vilijamsa pre 20 godina predvideo opasnosti društvenih mreža - Copyright Prinstscreen YouTube/Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine obeležava se dvadeset godina od premijernog prikazivanja "Zabranene fotografije" (One Hour Photo), jednog od najboljih filmova Robina Vilijamsa, u kom je pokazao dubinu svog talenta.

To ostvarenje u eri društvenih mreža nosi mnogo dublje značenje nego te 2002. godine, kada se Vilijams našao u ulozi Simura Periša - Saja, foto tehničara u lokalnoj robnoj kući.

Saj živi usamljeničkim životom, ali teži nečemu višem i dane provodi sanjareći o porodici žene po imenu Nina (Koni Nilsen). 

Njene fotografije izlepljene su po celom jednom zidu u njegovom stanu, gde često uranja u misli o tome kako li zapravo izgleda njihov "savršeni" život u predgrađu. 

Međutim, njegov bizarni hobi postaje i opasan kada Saj otkrije da Ninin muž Vil (Majkl Vartan) ima ljubavnicu.

To saznanje potpuno razara njegovu viziju savršene porodice koju je zamišljao, pokreće traume iz njegove lične prošlosti i dovodi do njegovog potpunog sloma.

Rešen da čoveka koji je iz njegove perspektive prokockao nešto što bi njemu predstavljalo svetinju, on prati Vila i njegovu ljubavnicu sve do hotela.

Pod pretnjom nožem on upada u njihovu sobu i počinje da od njih zahteva ponižavajuće stvari, one za koje ćemo uskoro saznati da su ukorenjene u njegovoj potrebi za osvetom sopstvenom ocu koji ga je zlostavljao u detinjstvu.

"Uporište protiv vremena"

Glavna uloga u ovom filmu originalno je ponuđena Džeku Nikolsonu, ali je na kraju ipak pripala Vilijamsu.

Intervju koji je dao za Bit Boks Beti portal tom prilikom, kao i sam film, odzvanja drugačije danas, kada velikog glumca više nema.

"Stvari koje Saj kaže su bolno istinite. Moja omiljena replika je: 'Fotografije su vaše lično uporište protiv vremena'. To što je nekome dovoljno stalo do mene da me fotografiše, znači da sam postojao", rekao je tada Vilijams.

Te 2002. godine kada se pojavio u bioskopima nije bilo Fejsbuka, pa čak ni Majspejsa, pa su foto tehničari zaista bili jedini, izvan kruga porodice i prijatelja, koji su imali uvid u privatne fotografije običnih ljudi.

Međutim, gledajući "Zabranjene fotografije" iz današnje perspektive, taj film predstavlja zastrašujuće upozorenje o vremenu u kom živimo.

Prinstscreen YouTube/Movieclips

 

U svetu gde se linija između ličnog i javnog potpuno zamagljuje, čak i stranci imaju prozor u naš intimni život, što ne vodi samo otvaranju problematike o zaštiti privatnosti, nego i mentalnog zdravlja.

Lako je danas zamisliti Saja kako "skroluje" po svojim društvenim mrežama i oseća zavist zbog života koji žive njegovi (virtuelni) prijatelji. "Zabranjene fotografije" nas zapravo podsećaju na rizike idealizovanja života o kojima zapravo ne znamo ništa, sem ulepšanih fotografija.

Komentari (0)

Kultura