Aktuelno iz kulture

Neobjavljena pesma Fredija Merkjurija "Face It Alone" uskoro pred ljubiteljima grupe Queen

Komentari

Autor: Deadline

08/06/2022

-

10:13

Neobjavljena pesma Fredija Merkjurija "Face It Alone" uskoro pred ljubiteljima grupe Queen
AP Photo/Marco Arndt - Copyright AP Photo/Marco Arndt

veličina teksta

Aa Aa

Brajan Mej i Rodžer Tejlor potvrdili su za radio BBC da će preostali članovi grupe Queen objaviti novu pesmu "Face It Alone" u kojoj je i glas legendarnog frontmena Fredija Merkjurija.

Tejlor ju je nazvao "malim Fredijevim draguljem", a nastala je tokom priprema za njihov 13. studijski album "The Miracle", objavljen 1989. godine. Merkjuri je preminuo dve godine kasnije.

Muzičar je dodao da su "nekako zaboravili" na tu pesmu i najavio da će je objaviti najverovatnije u septembru.

Mej je dodao: "Krila se na vidnom mestu. Mnogo puta smo je slušali i mislili da ne možemo da je spasemo, ali smo ponovo pokušali, a naš divni tim inženjera nam je pomogao. To je bilo kao spajanje delića, ali je divno i dirljivo", rekao je Mej, prenosi Deadline.

Iako "The Miracle" nije važio za najbolji album Queen, većina kritičara je hvalila Fredijev doprinos i vokale.

"'The Miracle' je promocija Fredija Merkjurija i njegove ljubavi prema kvazioperskim vokalima koji oduzimaju dah. I zaista, on naročito u naslovnoj pesmi, nikad nije zvučao bolje", pisao je Rolling Stone kritičar 1989.

profimedia

 

Fredi je rođen 1946. godine u Zanzibaru, a njegova porodica se 1964. preselila u Englesku. 

Studirao je i pisao muziku godinama, a grupu Queen osnovao je 1970. sa gitaristom Brajanom Mejem i bubnjarem Rodžerom Tejlorom. 

Napisao je brojne hitove, među kojima su "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "We Are the Champions", "Don't Stop Me Now" i "Crazy Little Thing Called Love". 

Njegovi harizmatični nastupi i izvanredne glasovne mogućnosti učinili su ga jednim od najboljih izvođača svih vremena. Imao je i solo karijeru i bio producent i gostujući pevač drugim muzičarima.

Merkjuri je dugo nakon što je dobio dijagnozu side 1987. nastavio da snima, a posthumno je objavljen njihov poslednji album "Made in Heaven" 1995. Muzičar je preminuo od komplikacija povezanih sa sidom 24. novembra 1991. godine, 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura