Aktuelno iz kulture

Brajan Mej: Nema dana da ne pomislim na Fredija Merkjurija

Komentari

Autor: Guardian

07/08/2021

-

17:52

Brajan Mej: Nema dana da ne pomislim na Fredija Merkjurija
Brajan Mej - Copyright AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

Brajan Mej nikada nije bio perjanica mantre "seks, droga i rokenrol", mada je bio ključni deo jednog od najvećeg rok benda svih vremena - Queen. 

"Ja nisam takav. Ali jesam čeznuo za intimom i želeo sam da pronađem ljubav. Žudeo sam da pronađem srodnu dušu", kaže Mej za britanski Gardijan.

Posle jednog propalog braka, pronašao ju je u glumici Aniti Dobson sa kojom danas živi u Londonu, gradu koji je bio njegov dom celog života.

Poplave koje su nedavno pogodile London nisu zaobišle ni njihovu kuću, pa je od vode morao da spasava svoje neprocenjivo blago u vidu uspomena koje su čuvali u podrumu.

"Osećali smo se napadnuto. Kada izgubite nešto što je vaše, to se desi sa vašom dušom. Morao sam da pocepam sve moje stare albume s fotografijama, prve koje sam ikada imao, kao osmogodišnji dečak i pokušam da sačuvam fotografije", ispričao je Mej.

Rođen je u predgrađu Londona i tu je živeo celog života. Sada se zasitio. 

"Mislim da je London uništen. Brutalan je, bučan, zagađen. Niko nema nikakvog obzira. Razmišljamo da odemo odavde. To je vrlo bolno. Ja volim London i odrastao sam ovde, ali mislim da ne mogu više da se nosim s njim", rekao je muzičar.

On trenutno objavljuje novo izdanje solo albuma "Back to the Light", koji je stvarao između 1988. i 1992, u vrlo teškom periodu života. U to vreme je Fredi Merkjuri, njegov prijatelj i kolega iz grupe Queen, počeo da ima sve više zdravstvenih problema povezanih sa dijagnozom side, da bi na posletku umro u novembru 1991. od upale pluća.

"Bio sam siguran da je sve gotovo. Prolazio sam pored svih tih arena u kojima smo nekada svirali i mislio: 'Nikada to više nećemo raditi'. Osećao sam da je moj život gotov. Bio sam nekoliko puta blizu toga da sletim s mosta. Vrlo blizu", kaže on.

Celi period pravljenja albuma "Back to the Light" bio je mučan.

"Otac mi je umro od karcinoma otprilike u isto vreme (kao Merkjuri). Brak mi je pukao jer sam se zaljubio u drugu ženu (Dobson). Brak bi verovatno pukao svakako, ali je to bio finalni katalizator, a razlaz je bio vrlo bolan i surov. Osećao sam i da gubim svoju decu, kao da gubim sve. Samo sam pokušavao da se izborim u tami, a muzika je bila jedina stvar za koju sam se držao; bila je kao terapija. Na albumu 'Back to the Light' čujete me u vrlo ranjivom stanju. Na početku smo počeli da gubimo Fredija; u sredini smo ga izgubili; pred kraj sam se na to navikao. Ono što čujete je očajničko hvatanje za slamku, koje će me odvesti u svetlost", kaže Mej.

U vreme Fredijeve smrti, Queen je postojao već 21 godinu, a Mej se morao suočiti sa mogućnošću da je njegova karijera u 44. godini života, manje ili više gotova. 

Međutim, sa Adamom Lambertom kao pevačem na nastupima uživo, grupa je i dalje nastupala, a za sledeću nedelju već je popunjeno deset uzastopnih termina. 

"Kada je Fredi umro, bili smo potpuno uzdrmani. Samo smo sedeli u neverici. Nismo ga preboleli jako dugo. Nisam siguran ni da smo ga preboleli sada, ali je tada bio jedan dvogodišnji period tokom kog smo patili i ponašali se iracionalno, gotovo poričući postojanje grupe", kaže Mej.

"Sada shvatam da je Queen u meni i da sam ja u Queen i da to ne može da se promeni. Sada deluje kao da je Fredi sa nama. Kao da nije otišao, jer je on u svemu što radimo. Ne može da prođe nijedan dan da ne pomislim na Fredija", kaže legendarni gitarista.

profimedia

 

Mej je ekscentrična ličnost koja je poslednjih godina poznata i po svom interesovanju za astronomiju. Od 2007. ima zvanje doktora astrofizike, jer je konačno završio postdiplomske studije koje je zbog grupe napustio mnogo decenija ranije. 

Otac mu je pomogao da napravi prvi teleskop, a kasnije i prvu gitaru - Red Special, pre gotovo šezdeset godina.

Poželeo je da bude rokenrol muzičar kada je kao dečak gledao Badija Holija, a nadao se da će mu to pomoći kod devojčica.

"Strašno sam se plašio žena, devojaka, jer sam išao u školu u kojoj su bili samo dečaci. Mislio sam da ako budem nastupao s bendom, neću morati da brinem o prilaženju devojčicama, da će mi one prilaziti same. Život se vrti oko veza, ljubavi i seksa, zar ne? A pomisao da to i postignem i to bez brige o sopstvenim nesigurnostima, delovala je vrlo privlačno. Gitara mi je davala moć. Gitara je oduvek bila moj glas više od mog glasa", rekao je Mej.

Kaže da nije siguran zašto je Queen tako privlačan i mlađoj publici - možda zato što ljudi vide univerzalne poruke u pesmama kao što su "I Want To Break Free" ili "I Want It All".

"Nije tako komplikovano. To je samo ono što radimo", kaže Mej o jednom od najvećih bendova svih vremena.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura