Poznati

Trideseta godišnjica smrti Fredija Merkjurija: Cveće i zastava ispred nekadašnje kuće legendarnog pevača

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

24/11/2021

-

16:50

Trideseta godišnjica smrti Fredija Merkjurija: Cveće i zastava ispred nekadašnje kuće legendarnog pevača
AP Photo/Marco Arndt - Copyright AP Photo/Marco Arndt

veličina teksta

Aa Aa

Svet danas obeležava 30 godina od smrti frontmena grupe Queen, legendarnog Fredija Merkjurija. 

Ispred njegove nekadašnje kuće "Garden Lodge" u Kesingtonu tim povodom okupili su se mnogi obožavaoci njegovog lika i dela, ostavljajući cveće i veliku zastavu Britanije na koju su ispisali: "Hvala, Fredi! Samo smo želeli da znaš da mislimo na tebe". 

Ne mestu gde je slavni pevač proveo poslednje trenutke svog života, ostavljen je i poster sa velikog koncerta grupe Queen na Vembli stadionu 1986. godine kom je prisustvovalo 72.000 ljudi.

Merkjuri je umro od komplikacija povezanih sa sidom 24. novembra 1991. godine, a dugo je odbijao da javno govori o svojoj bolesti.

Međutim, igrom slučaja saopštenje o svom stanju objavio je samo dvadeset četiri sata pre svoje smrti, potvrdivši da je pozitivan na opaku bolest. 

"Nakon neverovatnih spekualcija u medijima tokom poslednje dve nedelje, želim da potvrdim da sam pozitivan na HIV i da imam sidu", stoji u njegovom saopštenju.

"Smatrao sam ispravnim da tu informaciju čuvam od javnosti, kako bih zaštitio privatnost onih oko mene. Međutim, sada je došlo vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove užasne bolesti", napisao je Fredi.

profimedia

 

Fredi je rođen 1946. godine u Zanzibaru, a njegova porodica se 1964. preselila u Englesku. 

Studirao je i pisao muziku godinama, a grupu Queen osnovao je 1970. sa gitaristom Brajanom Mejem i bubnjarem Rodžerom Tejlorom. 

Napisao je brojne hitove, među kojima su "Killer Queen", "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "We Are the Champions", "Don't Stop Me Now" i "Crazy Little Thing Called Love". 

Njegovi harizmatični nastupi i izvanredne glasovne mogućnosti učinili su ga jednim od najboljih izvođača svih vremena. Imao je i solo karijeru i bio producent i gostujući pevač drugim muzičarima.

Merkjuri je dugo nakon što je dobio dijagnozu side 1987. nastavio da snima, a posthumno je objavljen njihov poslednji album "Made in Heaven" 1995. 

U njegovu čast na Vembli stadionu je 1992. održan koncert njegovih kolega.

Posthumno je kao član grupe uključen u Rokenrol dvoranu slavnih 2001. godine, Dvoranu slavnih tekstopisaca 2003. i Britansku muzičku dvoranu slavnih 2004. 

Njegova karijera sa grupom Queen ekranizovana je 2018. u filmu "Boemska rapsodija" gde ga je glumio Rami Malek.

Komentari (0)

Magazin