Aktuelno iz kulture

Ministarke Srbije i Francuske: Razgovori o filmu, stripu, dvorcima Srbije...

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

15:50

Ministarke Srbije i Francuske: Razgovori o filmu, stripu, dvorcima Srbije...
Ministarke Srbije i Francuske: Razgovori o filmu, stripu, dvorcima Srbije... - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković sastala se danas u Parizu sa francuskom koleginicom Rozelin Bašlo Narkan, a u razgovoru je istaknuto da kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa dve zemlje, kao i da jačanje kulturnih veza doprinosi još boljem međusobnom upoznavanju dva naroda, koja neguju snažne istorijske veze.

Gojković je ukazala da snažan podsticaj razvoju odnosa u oblasti kulture i kulturne baštine, kao i podršku radu kulturnih centara pruža zajednička izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Francuske Emanuela Makrona, u kojoj je polje kulture posebno istaknuto, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Film važno polje

Kako je navedeno, Gojković i Bašlo Narkan su se saglasile da je "oblast filma važno polje za saradnju, na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma, i istakle značaj razvoja evropske kinematografije, i u tom kontekstu saradnje i partnerstva srpske i francuske kinematografije i koprodukcije".

"Imajući u vidu sve veći značaj stripa kao umetnosti, koja ima sve više poštovalaca, a na osnovu potpisanog Sporazuma, pozdravile su saradnju Francuskog Instituta i plan uključivanja Narodne biblioteke Srbije i cele bibliotečke mreže u Srbiji, u cilju promocije umetnosti stripa i animiranja umetnika, a razmotrile su mogućnosti saradnje i u oblasti cirkuske umetnosti", kaže se u saopštenju.

Gojković je naglasila da Srbija posebno pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, da je važna saradnja i na institucionalnom planu i da je naša zemlja otvorena za razmenu eksperata i iskustva u oblasti muzeologije, kao i da je značajna podrška Francuske na tom planu, dok je Bašlo Narkan ukazala da je pandemija zaustavila saradnju na tom polju, ali da je Francuska spremna da u dogledno vreme primi srpske stručnjake.

Srpska ministarka je istakla mogućnost saradnje u okviru projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. godine", imajući u vidu da je planiran niz događaja, kao i činjenicu da se poklapa sa početkom predsedavanja Francuske Evropskom Unijom.

Srpska ministarka je uputila poziv francuskoj koleginici da dođe na otvaranje ove manifestacije u Novom Sadu, koje je planirano za januar 2022. godine.

Mogućnost realizacije projekta Dvorci Srbije

Kako je saopšteno, Gojković i Rozelin Bašlo razgovarale su o mogućnostima realizacije projekta Dvorci Srbije, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji Srbije uz pomoć evropskih fondova, i dogovorile su da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se uz podršku francuskih ekperata utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Gojkovićeva je potom ukazala na to da je izložba ''Prolaznici'' našeg slikara Milana Marinkovića Cileta u Srpskom kulturnom centru, kojom se nastavlja rad ove institucije, od velikog značaja kako za Srbiju i predstavljanje naše kulture, tako i za jačanje veza sa Francuskom.

Komentari (0)

Kultura