Aktuelno iz kulture

"Tvrđava mira" kroz vizuelnu umetnost: Prostori za promišljanje o istoriji ratovanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2022

-

07:00

"Tvrđava mira" kroz vizuelnu umetnost: Prostori za promišljanje o istoriji ratovanja
"Tvrđava mira" kroz vizuelnu umetnost: Prostori za promišljanje o istoriji ratovanja - Copyright Promo/Vesna Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Vizuelna umetnost predstavljaće poseban aspekt programskog luka "Tvrđava mira" koji će sve do 17. jula poslati jedinstvenu poruku mira Evropi i svetu. U okviru 15 izložbenih postavki publika će imati priliku da (ne)namerno učestvuje u promišljanju nekih od aktuelnih i relevantnih društvenih pitanja i to širom Novog Sada u najznačajnijim novosadskim institucijama kulture, ali i na otvorenom prostoru.

Svilara kao stanica na putu "Borskog transporta"

U Kulturnoj stanici Svilara, bivšoj fabrici svile koja je bila jedan od punktova na putu ka takozvanom Borskom transportu, publika će imati priliku da od 17. juna, isprati izložbu "Ester – grafička novela u edukaciji o Holokaustu" Teraforming organizacije, koja prestavlja kolekciju grafičkih novela i ilustruje predratni život stvarnih istorijskih ličnosti jevrejskog, romskog i srpskog porekla, onih koji su bili na udaru nacističkih okupatora.

Svilara će biti i mesto koje će ugostiti foto-reporterku Marisu Rot, dobitnicu Pulicerove nagrade i njenu izložbu "Jedna osoba plače: žene i rat" koja će biti otvorena 18. juna. Autorka je na specifičan način vezana za Evropsku prestonicu kulture – jer su 1942. godine tokom Racije, stradali neki od njenih najbližih, pa tako ova izložba predstavlja globalni foto-esej, ali nam i pokazuje kako je rat uticao na žene. Na istom mestu, od 1. jula publiku očekuje "Otvoreni proces" -multimedijalna postavka ASA-FF organizacije iz Kemnica (Nemačka) koja tematizuje istoriju migracija, kontinuitet desničarskog i rasističkog nasilja, nacionalsocijalističkog podzemlja, ali i otpora represivnim metodama i politikama.

U okviru izložbe biće predstavljeni i radovi jednog od najpoznatijih domaćih reditelja – Želimira Žilnika, koji je kao deo jugoslovenskog Crnog talasa predstavljao svojevrsnu disidentsku struju u ondašnjem kulturno-političkom kontekstu. Osim Žilnika, na izložbi biće zastupljeni i drugi autori: Harun Faroki, Hito Štajerl, Belit Sag, Ulf Aminde, kao i radovi multidisciplinarne istraživačke grupe Forensic Architecture.

Kej – prostor za promišljanje

Jedna od prvih izložbi koja će biti otvorena u okviru "Tvrđave mira" 18. juna pretvoriće Kej u prostor za promišljanje svima – izložba "Budućnost sećanja: od Racije do Aušvica" Teraforming organizacije je koja će otvoriti pitanja memorijalizacije Holokausta i drugih stradanja za vreme Drugog svetskog rata kao dela zajedničkog evropskog istorijskog iskustva. Deset dana kasnije, 26. juna, duž Beogradskog keja, Keja žrtava racije I Sunčanog keja publiku će, kroz devet punktova voditi neki od najznačajnijih državnika, mislioca i umetnika prošlog veka, u okviru multimedijalne izložbe "U potrazi za Evropom".

Kroz saradnju sa međunarodnim timom kustosa, kulturnih stručnjaka iz Srbije i Evrope, izložbu organizuju "Teraforming" iz Novog Sada, u partnerstvu sa Fondacijom "Konrad Adenauer" i Arhivom Vojvodine iz Novog Sada.

Negovanje dijaloga mira u Muzejima

Dva najveća muzeja u Novom Sadu otvoriće nekoliko velikih izložbi. U Muzeju Vojvodine publika će moći da pogleda "San neolitske noći", izložbu koja prikazuje period ranog neolita i milenijumskog pramira, čime se posebno stavlja akcenat na današnje stanje rastrzane Evrope, kao i na teritoriju Balkana koji je, nekada davno, bio kolevka mira.

Muzej Vojvodine, takođe, biće prostor za jedinstvenu izložbu od 3. jula "Iz buke u zvuk" autora Nikole Macure, akademskog vajara i profesora, koji će izložiti svoje muzičke instrumente čija je provokativnost i specifičnost sadržana u tome što su napravljeni od materijala sa vojnog otpada.

Promo

 

Izložba će biti praćena i koncertom 1. jula u Parku prisajedinjenja, na kom nastupaju muzičari iz Graca i Srbije. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i galerijskom prostoru Šok zadruge publiku očekuje "ReKapitulacija" od 3. jula, izložba praćena performansima, filmskim projekcijama i drugim aktivnostima koji daju osvrt na tri decenije postojanja aktivističkog i angažovanog rada Led arta. Galerija Matice srpske, od 8. jula otvara izložbu "Paralele. Temišvar/Novi Sad" koja priča priču o zajedničkom umetničkom prostoru, specifičnostima umetničkih krugova na području Banata, gde su delovali umetnici poput Stefana Teneckog, Pavela Petrovića, Konstantina Danila i Steve Aleksića.

Distrikt mira u znaku vizuelne umetnosti

Kreativni distrikt u nekadašnjoj industrijskoj zoni grada, od 23. juna biće prostor za neke od velikih izložbi u okviru "Tvrđave mira". Na platou Kreativnog distrikta, tik uz šetalište Sunčanog keja, od 23. juna biće postavljen "Medijski lavirint"  Novosadske novinarske škole, iz kog će posetioci moći da izađu ako daju tačne odgovore, a do kojih će dolaziti uz pomoć izložbenog dela na spoljnim zidovima. Unutar lavirinta biće postavljane table sa pitanjima i ponuđenim odgovorima.

Promo

 

Tačan odgovor vodi na pravu stranu, a netačan na stranputicu. Istog dana,otvara se i izložba "Zamišljene granice", na Subinom platou u Limanskom parku, koja govori o tome kako neevropski umetnici i aktivisti doživljavaju ideju Evrope i Evropske unije

Kulturni centar Novog Sada ugostiće nekoliko izložbi u okviru „Tvrđave mira“, pa će tako 18. juna, u Malom likovnom salonu KCNS-a, biti otvorene dve izložbe: „Izložba slika Melite Kraus“, kao i „Marija i Apolonija“ u Likovnom salonu KCNS-a. Od 19. jula, publika će moći da isprati i izložbu „Pravednici među narodima“.

Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se zahvaljujući umetnosti, od 17. juna do 17. jula, gradi "Tvrđava mira" i koja će okupiti 1500 umetnika iz 30 zemalja koji će se u samo mesec dana predstaviti sa gotovo 150 događaja, slaveći mir. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura