Aktuelno iz kulture

Ministarka Gojković o planovima za kulturu u 2022: Novi Sad u glavnoj ulozi, biće novih filmova i serija

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

17:06

Ministarka Gojković o planovima za kulturu u 2022: Novi Sad u glavnoj ulozi, biće novih filmova i serija
Maja Gojković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Grad Novi Sad u 2022. godini biće Evropska prestonica kulture, i cela godina u tom gradu biće posvećena kulturi, kaže ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, i dodaje da će i u ovoj godini biti dovoljno novca za snimanje domaćih filmova i serija, koje su u trendu.

"Drago mi je što ćemo 2022. godinu početi tako što ćemo 13. janaura u Novom Sadu zvanično otvariti manifestaciju Evropska prestonica kulture. Počeće veličanstveno, dobijam potvrde da će više evropskih ministara prisustvovati tom značajnom događaju", rekla je Gojković za Tanjug, govoreći o najvažnijim koracima u oblsti kulture naredne godine.

Cela godina u Novom Sadu biće posvećena kulturi, a ministarka je pozvala sve građane da jedan dan ili vikend posvete tom gradu i kulturnim sadržajima u njemu.

Takođe, 2022. biće i godina pripreme za prestonicu kulture Srbije, a grad koji će 2023. godine prvi put poneti to priznanje je Čačak.

"Tako na delu pokazujemo šta znači decentralizacija kulture. Ubeđena sam da će to biti jedan dobar i uspešan projekat", rekla je Gojković.

Takođe, ministarka je ukazala da je budžet za kulturu za 2022. godinu veći od jedan odsto ukupnog budžeta, tačnije 1,2 odsto, čime je dostignut evropski standard izdvajanja za budžet za kulturu.

To je oko dve milijarde dinara više, u odnosu na prošlu godinu što znači da će biti dovoljno novca da se izdvaja za snimanje dobrih filmova i serija koje građani vole i rado gledaju, poručila je minisarka.

"Domaće serije i filmovi su apsolutno u trendu", naglasila je Gojković.

Dodala je da će se tako nastaviti i u 2022. godini, jer će biti više novca nego lane i za privlačenje stranih investicija u filmsku industriju.

"Radujem se da ćemo na ulicama Beograda, Novog Sada, Subotice, širom Srbije, gledati poznate zvezde kako snimaju filmove i serije i da ćemo moći da prepoznamo lepe prizore iz Srbije kada budemo gledali te filmove, na programima i u bioskopima", rekla je Gojković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura