Aktuelno iz kulture

Kolege se opraštaju od Marka Živića: "Bio je nežan i čudesno drag čovek"

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

09:48

Kolege se opraštaju od Marka Živića: "Bio je nežan i čudesno drag čovek"
E-Stock/Časlav Vukojčić - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić

veličina teksta

Aa Aa

Kolege i prijatelji opraštaju se od glumca Marka Živića koji je preminuo juče u 50. godini života.

Marko Živić je bio krhka i ranjiva duša, nežan i čudesno drag čovek, kazao je Tanjugu glumac, producent i reditelj Dragan Bjelogrlić povodom odlaska glumca Marka Živića.

Bjelogrlić kaže da je Živić bio upečatljiv i zanimljiv u svakoj ulozi, od najmanje do najveće.

"Sarađivali smo i voleli se mnogo. Njegov Martini u predstavi "Let iznad kukavičijeg gnezda" je jedna od najnežnijih i najlepših uloga ikada odigranih na beogradskim scenama. Dobijao je ovacije publike posle svake predstave", kazao je Bjelogrlić i dodao da je Živić mogao još mnogo toga u profesionalnom smislu i da je otišao nepravedno rano.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Živić (@markozivic)

 

Direktor Beogradskog Dramskog pozorišta Jug Radivojević izjavio je večeras da je Marko Živić bio simbol radosti života i da je njegov odlazak velika tragedija.

"Marko je plenio svjim šarmom i lakoćom žviljenja sa uvek nasmejanim dečackim izrazom lica. Ostale su divne uloge iza njega, ali nažalost i one brojne neostvarene u vremenu koje nije dočekao. Otišao je prerano i tiho, skromno kako je i živeo", rekao je Radivojević za Tanjug.

On je dodao da je Marko Živić bio uvek pažljiv, sa merom u komunikaciji da nekog ne uvredi, a istovremeno plemenit da svakom pomogne.

"Mnogo će nam Marko nedostajati. Svima u BDP, a verujem i kolegama i publici širom regiona, čuvaćemo zauvek uspomenu na našeg Marka", rekao je Radivojević.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Od glumca se oprostila i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je uputila i telegram saučešća porodici Živić.

"Sa dubokim žaljenjem primila sam vest o preranoj smrti vrsnog glumca, Marka Živića. Srpska umetnička i glumačka scena ostale su bez jednog od najznačajnijih dramskih umetnika koji je svojim ulogama obogatio našu pozorišnu i filmsku produkciju. Talentovani glumac ostaće upamćen po svojoj posvećenosti i profesionalizmu, svestranosti, empatiji i dobročinstvu. Čovek, u biti večito dete, koji je u fokus stavljao ljudske vrednosti i brige, bio je prepoznatljiv po svom optimizmu. Pamtićemo i njegov širok osmeh, humor i iskrenost", napisala je Gojković.

Mnoge kolege uputile su glumcu poslednji pozdrav na društvenim mrežama.

"Javiše mi da si otišao pre sat vremena, zašto tako brzo, Živče...? Znači, nema više smeha, našeg...Brate...", oprostio se od kolege srpski glumac Saša Joksimović na svom Instagram nalogu.

"A obećao si...Vidimo se gore, druže…Neka te anđeli čuvaju", napisao je na svom nalogu glumac Dejan Jelača u opisu zajedničke slike sa Živićem.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dejan Jelaca (@jelacadejan)

 

"Dragi Marko...Ne mogu da ti kažem zbogom, neću da ti kažem zbogom, ne prihvatam zbogom! Ne verujem i ne dam ti da odeš, dragi moj prijatelju!", oglasila se glumica Milica Milša.

Sliku sa Živićem objavio je i glumac i TV voditelj Stefan Buzurović, uz opis "pamtiću te u boji".

Ostvario je brojne upečatljive uloge

Pamtićemo ga po ulogama u serijama i filmovima "Hotel sa 7 zvezdica", "Ljubav, navika, panika", "Pozorište u kući", "Premijer", "Montevideo bog te video", "Senke nad Balkanom", "Žigosani u reketu".

Iza sebe imao je mnogo uspešnih projekata, pa je tako glumio u raznim televizijskim serijama i filmovima, a glumio je i u hit-predstavi "Ne igraj na Engleze". Neko je vreme bio u braku sa manekenkom i voditeljkom emisije "Plesom do snova" Natašom Pavlović.

Kao član Beogradskog dramskog pozorišta glumio je u predstavi "Sviraj to ponovo", "Ne igraj na Engleze", "Let iznad kukavičjeg gnezda", "Delirijum tremens"… Pojavio se i u drugim projektima kao što je: "Montevideo, bog te video", "Folk"…

Vodio je emisiju "Marko Živić šou" na Foks TV i kviz od pet ciklusa "Zdravo Evropo", a od 2015. godine je učestvovao i u talent-šou programu "Audicija" kao jedan od članova žirija. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Tako je govorio Marko Živić

"Bog je u svima nama, i vera je u svima nama, kao i želja da se pomogne. Moja porodica i ja smo se godinama trudili da pomognemo tamo gde možemo. Mislim da je to naš zadatak....Sutra se završava život, a šta si uradio ako nisi nekome pomogao", rekao je u jednom intervjuu za RTS poznati glumac.

Voleo je da provodi dane detinjstva u vikendici na Jastrepcu, gde se divio čuvenom Slavujevom brdu, miru, tišini, prirodi...

Glumac je umeo da naglasi da mu je ponekad posebno prijalo da vreme provodi sam: "Mislim da samoća čoveku donosi suštinu. Mislim da, kad sklopiš svoje misli, i tuđe misli će ti biti jasnije".

O drugarstvu je govorio, između ostalog i sećajući se prijatelja svog oca čije je stavove po tom pitanju i on prihvatio. Među njima je i poruka da "prijatelji opstaju samo kada jedan zna kada treba da ućuti".

Sebe je smatrao emotivnim čovekom, i isticao je da upravo glumac treba da pruži emotivnost publici koja može i treba da je prepozna.

Držao se ideje da javne ličnosti imaju obavezu preuzimanja edukativne uloge.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

"Dokle god ja budem mogao da, svojim delanjem, postupcima i svojim ulogama, prijateljstvima, svojim humanitarnim radom - pomognem, ja ću tu biti. Onog trenutka kad ne budem mogao, ja ću se povući", rekao je u emisiji RTS "Na skriveno te vodim mesto".

Imao je, kako je govorio utisak da je srpska kinematografija napravila „greh prema gradovima koji su ispod Bubanj potoka". S tim u vezi, u saradnji sa kolegama glumcima, kroz pilot epizodu, počeo je da "priča urbanu priču o Kruševcu, i gradovima oko njega".

Govoreći o strahovima i bolesti, umeo je da kaže: "Tu nema drugog izbora. Ili ćeš da budeš hrabar, ili ćeš da se povučeš".

Marko Živić preminuo je juče od posledica kovida 19, a poslednje dane proveo u bolnici, na respiratoru. Ovo je bio drugi put da je vodio bitku sa tom bolešću.

Prvi put kada je primljen stanje se stabilizovalo, pa je otpušten na kućno lečenje, ali simptomi su se ipak naglo pogoršali. Drugi put je, nažalost, preminuo.

Inače, Marku Živiću je 2008. godine odstranjen zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca.

Komentari (0)

Kultura