Aktuelno iz kulture

Srbija i Mađarska šire saradnju u oblasti kinematografije: U budućnosti mogući zajednički filmski projekti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

29/11/2021

-

14:01

Srbija i Mađarska šire saradnju u oblasti kinematografije: U budućnosti mogući zajednički filmski projekti
Srbija i Mađarska šire saradnju u oblasti kinematografije: U budućnosti mogući zajednički filmski projekti - Copyright Promo/Dario Konstantinović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija i Mađarska potpisale su Memorandum o razumevanju u filmskom sektoru, koji će omogućiti zajedničke projekte, kao i snimanja filmova i serija koji se odnose na važne događaje i ličnosti zajedničke istorije koje spajaju dva naroda.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler potpisali su memorandum u Budimpešti.  

Ministri dve zemlje su istakli da potpisivanje Memoranduma o razumevanju u filmskom sektoru potvrđuje obostrani interes za širenje saradnje u oblasti filma, s obzirom na značaj koji obe države pridaju razvoju i promociji filmske umetnosti.

U Mađarskoj se uskoro snima serija o Sibinjanin Janku

Kašler je ukazao na važnost razvijanja saradnje filmske industrije, ukazujući da je Mađarska izgradila filmsku industriju u poslednjih 15 godina, a zajednička istorija i povezanost u kulturi, zaslužuje da se rade zajednički projekti. U tom kontekstu Gojković i Kašler su razgovarali i o mogućnosti zajedničkih projekata o istorijskim ličnostima koje povezuju Srbiju i Mađarsku, a budući da se u Mađarskoj uskoro snima serija o Janku Sibinjaninu, u okviru koje će biti i epizoda o Beogradu, to može biti prilika za saradnju i snimanje nekih scena i u Beogradu.

Promo/Dario Konstantinović

 

Gojković je napomenula da je Srbija posvećena razvoju filmske industrije i da je upravo po ugledu na Mađarsku uvela podsticajne mere kojima je privukla i strane investitore, što je stvorilo preduslove da se u poslednjih nekoliko godina u našoj zemlji snimi 264 filmova i serija uglavnom strane produkcije.

Gojković je naglasila i da će Memorandum omogućiti jačanje saradnje nadležnih institucija i organizacija u oblasti filma i očuvanja filmskog i audio-vizuelnog nasleđa, kao štu su Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske i drugih partnera iz Mađarske.

U tom kontekstu je naglasila da su Filmske novosti više filmova, za koje je Mađarska mislila da su izgubljeni, kopirala za mađarsku stranu.

Promo/Dario Konstantinović

 

Gojković i Kašler su se saglasili da je posebno važno da se intenzivira saradnja pozorišta, kako nacionalnih, tako i mađarskog pozorišta u Srbiji, i srpskog u Mađarskoj. Istakli su i važnost da se saradnja unapredi na zaštiti kulturnog nasleđa, kao i da se dve zemlje zalažu za nastavak projektne saradnje od zajedničkog interesa u toj oblasti.

Srbija od Mađarske uči o zaštiti starih dvoraca

Kada je reč o zaštiti kulturnog nasleđa, Gojković je ukazala da je za Srbiju važno i iskustvo Mađarske na polju zaštite dvoraca, vila i letnjikovaca, budući da smo u Srbiji pokrenuli važan projekat obnove ovog važnog segmenta nasleđa.

Gojković i Kašler su razgovarali i o realizovanju inicijative o podizanju spomenika Janošu Hunjadiju (Sibinjanin Janku) u Beogradu i Nikoli Tesli u Budimpešti.

Gojković je napomenula da je i dosadašnja kulturna saradnja sa Mađarskom dobra, posebno sa gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine, ali da je na nama da je dodatno razvijemo i proširimo širom dve zemlje.

Ministarka je pozvala Kašlera u zvaničnu posetu Republici Srbiji, kao i da prisustvuje svečanom otvaranju i početku manifestacije Novi Sad Evropska prestonica kulture 13. januara 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura