Aktuelno iz kulture

Etnografski muzej slavi 120. rođendan: Ministarka Maja Gojković otvorila izložbu "S obramicom niz put"

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2021

-

15:12

Etnografski muzej slavi 120. rođendan: Ministarka Maja Gojković otvorila izložbu "S obramicom niz put"
Obeležavanje 120 godina postojanja Etnografskog muzeja - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Dan Etnografskog muzeja 20. septembar obeležen je otvaranjem izložbe "S obramicom niz put" autora dr Marka Stojanovića, kom je prisustvovala i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Obramice, drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta: hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju, a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim. Na izložbi će biti predstavljena kolekcija obramica Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i obramice iz Muzeja Vojvodine i pružiće priliku posetiocima da se upoznaju s naizlged jednostavnim predmetom, koji u sebi nosi različite poruke. 

Gojković je istakla da joj pričinjava veliko zadovoljstvo što otvara izložbu kojom se obeležava vredan jubilej jednog od najdugovečnijih muzeja u Srbiji.

"Predmeti iz 18., 19. i 20. veka koji se ovde čuvaju, autentični su prikaz kulture i tradicije našeg naroda. Dajući ideju za osnivanje muzeja istorijsko-etnografske orjentacije, veliki Stojan Novaković postavio je temelje kuće koja će kroz istraživački rad, sakupljanje i dokumentovanje materijala prikazati raznolikost kulture našeg naroda, na svim prostorima na kojima živimo", napomenula je Gojković.

Ministarka je podsetila da su Iz Srbije na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa do sada upisani "Kolo", "Porodična slava", "Pevanje uz gusle" i "Zlakusko lončarstvo".

"Predat je zahtev za nominaciju 'Šljivovice' na Uneskovu listu, koji je kvalitetno pripremljen i ispunjava sve zahteve ove organizacije, i za koji očekujemo da će za godinu i po dana biti prihvaćen, a u pripremi su i druge", kazala je Gojković i dodala da kakve god bile globalne okolnosti one ne mogu da izmene prošlost niti mogu da nam nametnu zaborav onoga što smo bili i što suštinski jesmo.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Bogatstvo od više od 52.000 predmeta svrstanih u 32 zbirke Etnografskog muzeja, pokazatelj je raznovrsnosti našeg kulturnog nasleđa. Kroz nakit, posuđe, igračke ili narodne nošnje sa etničkih prostora srpskog naroda, možemo da sagledamo kakav je bio život naših predaka kroz vekove i kako su se menjale njihove životne navike", kazala je Gojković.

Kako kaže, današnja izložba za temu ima obramice, koje danas u upotrebi srećemo samo izuzetno, u seoskim sredinama.

"Kao i većina predmeta koji su bili neizostavni deo svakog domaćinstva, a izrađeni su od prirodnih materijala, i obramice imaju ugrađenu estetsku vrednost. Ta njihova lepota kao da je služila da olakša težak i naporan rad koje su obavljale uglavnom žene, vršeći svoju tadašnju ulogu u porodici. Bogatstvo i raznolikost našeg kulturnog nasleđa može se sagledati i na primeru teme ove izložbe" kazala je Gojković i dodala da je najznačajnija kolekcija obramica u našoj zemlji smeštena u Etnografskom muzeju, a druga po značaju nalazi se u Muzeju Vojvodine.

"Te kolekcije i druge zbirke služe nam da osvežimo naše kolektivno pamćenje i pomognu nam u razumevanju delova naše tradicionalne kulture koji protokom vremena polako nestaju", kazala je Gojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Postavku slavljeničke izložbe čini kolekcija obramica prestoničkog Etnografskog muzeja, kao i obramice iz Muzeja Vojvodine.

Na današnjoj svečanosti dodeljena je i nagrada "Borivoje Drobnjaković" za životno delo, a ovogodišnji laureat je dr Radenko Ljubinković.

Direktorka Tijana Čolak-Antić Popović, podsetila je na istorijat Etnografskog muzeja, koji je osnovan 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja.

Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo, tumače se obeležja srpske kulture i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Komentari (0)

Kultura