Aktuelno iz kulture

Počela manifestacija "Noć knjige": Ljubitelje čitanja očekuje više od 50.000 naslova i susreti sa omiljenim piscima

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

23:34

Počela manifestacija "Noć knjige": Ljubitelje čitanja očekuje više od 50.000 naslova i susreti sa omiljenim piscima
Počela manifestacija "Noć knjige": Ljubitelje čitanja očekuje više od 50.000 naslova i susreti sa omiljenim piscima - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

"Noć knjige", omiljena manifestacija svih ljubitelja knjige, 26. po redu, počela je večeras u organizaciji Lagune i knjižarskog lanca Delfi, a jedan od najcenjenijih pisaca u regionu Srđan Valjarević kaže za Tanjug da će knjiga preživeti digitalizaciju naših života.

U 33 grada u Srbiji i regionu, ukupno na 59 lokacija poštovaoce knjiga očekuje više od 50.000 naslova, hitova domaće i svetske književnosti, susreti sa omiljenim piscima, sjajan gift program i odličan izbor naslova na engleskom jeziku.

Jedan od književnih amblema Beograda, pisac Srđan Valjarević čije se knjige čitaju sa jednakim interesovanjem na prostoru nekadašnje Jugoslavije, družio se sa čitaocima i potpisivao svoju knjigu "Fric i Dobrila" u beogradskoj knjižari Delfi SKC.

Valjarević je za Tanjug kazao da je uvek zanimljivo da sretne čitaoce svojih knjiga.

"Upravo sam razgovarao sa gospođom koja se preziva kao ja. Nikada se pre nismo videli, ali eto moja knjiga nam je dala priliku da se lepo ispričamo" kaže Valjarević i dodaje da čitaoce najviše interesuju neke trivije i slučajnosti.

"Čitaoci mi pričaju o mestima koje sam opisao u knjizi. Jezero Komo im je posebno interesantno. Pričaju im kako im je bilo tamo i kakve to sličnosti ima sa knjigom..." kaže Valjarević.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Za njega nema dileme da će knjiga u svom osnovnom, papirnatom obliku preživeti, kako kaže digitalizaciju naših života.

"Propala je ideja o digitalizaciji knjiga u Francuskoj i Nemačkoj 2007. i 2008. godine...To je ona ideja sa elektronskim knjigama. Kad nije prošlo tada, što bi bilo kada...Ko voli da čita i da kupuje knjige, činiće to i dalje, bez obzira na promene koje donosi vreme pred nama" kaže Valjarević.

Prema njegovim rečima šetnja mu pomaže da jača koncentraciju za pisanje knjiga.

"U dobroj sam kondiciji i pišem više nego ikada. Šetnja i pisanje su odlična kombinacija" kazao je Valjarević.

Manifestacija "Noć knjige" traje do 19. juna.

Komentari (0)

Kultura