Aktuelno iz kulture

U 91. godini preminuo legendarni francuski glumac Žan Luj Trentinjan

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

17:05

U 91. godini preminuo legendarni francuski glumac Žan Luj Trentinjan
Žan Luj Trentinjan - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Legenda francuske kinematografije, glumac Žan-Luj Trentinjan preminuo je u petak ujutru u 91. godini u svojoj kući u regionu Gard u južnoj Francuskoj.

Tkom blistave 60-godišnje karijere, u 160 ostvarenih uloga suptilna, moćna gluma i prepoznatljiv glas ovog glumca ostavili su neizbrisiv trag i u francuskoj i u evropskoj, ali i u svetskoj kinematografiji.

Poput njegovih kolega, legendi sedme umetnosti Iva Montana, Alena Delona i Žerara Depardjea, Trentinjan je napravio impresivnu karijeru sada već antologijskim ulogama i stekao slavu izvan svoje Francuske: od svog prodora u filmu "I Bog stvori ženu" (1956.) sa Brižit Bardo, u filmu dobitnika Zlatne palme za režiju Kloda Leluša "Muškarac i žena" (1966.) sa Anuk Eme, koja je osvojila Zlatni globus, BAFTA i Oskara, do filma "Ljubav"“ (2012.), za koji je Trentinjan osvojio francuskog Cezara za najboljeg glumca, prenosi portal TV Frans 24.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka nije prošla godina bez velikih glumačkih uspeha slavnog umetnika.

Glumio je u filmovima najvećih evropskih reditelja: sarađivao je u dva filma sa Mihaelom Hanekeom, sa legendarnim Klodom Lelušom i Klodom Šabrolom, Erikom Romerom, Klodom Berijem, Fransoa Trifoom, Bernardom Bertolučijem, Dinom Rosijem.....

Diskretan, misteriozan, nedokučiv, umetnik koji jedva da se pojavljivao ikada na "crvenom tepihu", bez intervjua u najtiražnijim novinama ili udarnim TV terminima, Trentinjan je do kraja nevoljno nosio teret filmske zvezde.

"Bio sam izuzetno stidljiv. Slava me nikada nije zanimala", izjavio je u julu 2018. godine u razgovoru sa novinarom jutarnjeg programa TV Nica kada je i najavio da privodi kraju svoju slavnu karijeru.

 

Komentari (0)

Kultura