Aktuelno iz kulture

Pet najboljih uloga Meril Strip, glumice koja je 21 put nominovana za Oskara

Komentari

Autor: Staša Rosić

22/06/2022

-

07:10

Pet najboljih uloga Meril Strip, glumice koja je 21 put nominovana za Oskara
Pet najboljih uloga Meril Strip, glumice koja je 21 put nominovana za Oskara - Copyright Tanjug/AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Prema mišljenju mnogih ljudi, Meril Strip važi za jednu od najboljih glumica svih vremena, a možda i najbolju. 

U karijeri ima 21 nominaciju za Oskara i tri osvojene zlatne statue, ali je njena filmografija ispunjena mnogo većim brojem uloga koje su, zahvaljujući njenom talentu, uspele da čak i prosečne  filmove učine ih vrednim gledanja.

Kada je 2009. proslavila šezdeseti rođendan, rekla je svom mužu da ne očekuje da će biti tražena glumica u budućnosti, osim ponekad za sporedne uloge starijih gospođa. To se srećom nije obistinilo.

Danas, kada proslavlja svoj 73. rođendan, podsećamo vas na njenih pet najupečatljivijih uloga: 

"Sumnja" (2008)

Meril Strip navikli smo u pozitivnim ulogama, ali u "Sumnji" ona prikazuje jedno sasvim drugo lice, stroge i beskompromisne sestre Aloišus Bovije, koja kreće u "krstaški pohod" protiv jednog sveštenika.

Reč je o ostvarenju koje je ekranizacija istoimene predstave Patrika Šenlija o potrazi za istinom, silama promene i razornim posledicama slepe pravde u dobu definisanom moralnim osudama. 

Strip je osvojila SAG nagradu za najbolju glumicu, ali joj je Oskara te godine "preotela" Kejt Vinslet svojom ulogom u "Čitaču".

"Mostovi okruga Medison" (1995)

Još jedna uloga za koju je Meril Strip nominovana za Oskara je uloga Frančeske, usamljene Italijanke koja živi u Americi i čitavog života žudi o tome da ostvari svoje snove. 

Klint Istvud, koji je i režirao ovo ostvarenje, u njemu glumi fotografa slobodnog duha, na zadatku da za National Geographic napravi seriju fotografija pokrivenih mostova koji se nalaze u Ajovi. Sasvim neočekivano, njima se putevi ukrštaju i rađa se duboka ljubav.

Ni ovog puta Strip nije osvojila Oskara, koji je pripao Suzan Sarandon za "Odlazak u smrt" ("Dead Man Walking").

"Čelična lejdi" (2011)

Svoj treći Oskar Strip je dobila za ulogu Margaret Tačer, bivše premijerke Velike Britanije, u filmu "Čelična lejdi" koji se bavi njenim životom iza političkih kulisa.

To je intiman portret prve žene na mestu premijera Velike Britanije, koji govori i o ceni koju je platila da bi stekla moć i stala rame uz rame sa muškarcima na svetskoj političkoj sceni.

Interesantno je da je Merilin svoj honorar od milion dolara koji je dobila za ovaj angažman donirala Istorijskom muzeju u Vašingtonu s željom da ova institucija posveti veću pažnju dostignućima žena kroz istoriju.

"Silkvud" (1983)

Malo koji film tako upečatljivo govori o pravima radnika, kao što je to slučaj sa dramom "Silkvud" Majkla Nikolsa u kom Meril igra glavnu ulogu.

U ovom filmu ona je Karen Silkvud, koja se borila protiv ugrožavanja radnika u nuklearci i nastradala pod misterioznim okolnostima.

Protagonistkinja koja je zasnovana na stvarnoj ličnosti, pokušala je da otkrije detalje o kontroverznim poslovima firme, a mnogi smatraju i da je zbog toga ubijena.

Strip je ponovo bila nominovana za Oskara za najbolju glumicu, ali je ovog puta izgubila u finišu od Širli Meklejn ("Vreme nežnosti").

"Sofijin izbor" (1982)

Prema izboru magazina Premier, uloga Sofije je smeštena na treće mesto najboljih glumačkih izvedbi svih vremena. 

Meril Strip glumi Poljakinju jevrejskog porekla, koja je preživela strahote Aušvica i živi u Njujorku sa svojim strastvenim, ali šizofrenim ljubavnikom.

Oni upoznaju jednog mladog pisca zbog kog počinju da isplivavaju duhovi prošlosti iz Sofijinog života, uključujući i davno donetu odluku koja je imala razorne posledice. 

Ta uloga je Meril donela drugog Oskara u Karijeri.

Komentari (0)

Kultura