Aktuelno iz kulture

Premijera "Gospođe Ajnštajn" u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

14:51

Premijera "Gospođe Ajnštajn" u Narodnom pozorištu
Premijera "Gospođe Ajnštajn" u Narodnom pozorištu - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Drama "Gospođa Ajnštajn" Snežane Gnjidić o zamišljenom susretu duša Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, o (zagrobnom) razgovoru i prepirci o suprotstavljenim narativima o njihovoj prošlosti, premijerno je izvedena na Sceni "Raša Plaović" u režiji gošće iz Amerike Karin Rosniček.

Predstava, u kojoj igraju Dušanka Stojanović Glid (Mileva Ajnštajn) i Goran Jevtić, ne pokušava da iznese još neko mišljenje u debati među naučnicima, biografima i feministkinjama o ulozi Mileve Marić u stvaranju Ajnštajnovih teorija, ne tvrdi da iznosi istorijski tačne biografske podatke o Milevi Marić, niti umanjuje genijalnost Alberta Ajnštajna, već umesto toga nudi viđenje "šta bi bilo kad bi bilo", postavljajući dvoje protagonista u limbo prostor zagrobnog života u kojem se svađaju i prepiru oko suprotstavljenih narativa o njihovoj prošlosti.

U tom nadrealnom prostoru čistilišta njih dvoje se prisećaju ključnih trenutaka iz života i ponovo ih proživljavaju, u pokušaju da se međusobno razumeju i izmire makar posle smrti, kad već nisu mogli za života.

Publika je višeminutnim burnim ovacijama pozdravila Dušanku Stojanović Glid i Gorana Jevtića kojima su se na pozornici pridružile rediteljka Karin Rosniček i autorka komada Snežana Gnjidić.

Rediteljka Rosniček uradila je i izbor muzike, dramaturg je Ðorđe Kosić, scenografiju je kreirala Jasna Saramandić, kostimograf je Petra Fotez, Dilan Uremovič je dizajner video materijala, za dizajn zvuka bio je zadužen Vladimir Petričević, dok je o scenskom govoru brinula Ljiljana Mrkić Popović.

Predstava je premijerno izvedena u okviru Belefa, a prva repriza biće održana u subotu 2. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura