Aktuelno iz kulture

Deset knjiga idealnih za čitanje na plaži

Komentari

Autor: Staša Rosić

02/07/2022

-

10:00

Deset knjiga idealnih za čitanje na plaži
Deset knjiga idealnih za čitanje na plaži - Copyright Promo/Laguna, Booka, Makart, Arhipelag, Vulkan

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na to da li ste već spakovali kofere za plažu ili se pripremate da nekoliko dana provedete kod kuće, knjiga može da vam bude idealno društvo za letnji odmor.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj ljubavnih romana ili vas privlače misterije, istorija i filozofija, na raspolaganju vam je veliki broj naslova koji mogu da se idealno uklope u julsku dokolicu.

Predstavljamo vam deset takvih knjiga koje možete naći u domaćim knjižarama:

"U leto", Karl Uve Knausgor 

Tetralogija "Godišnja doba" Karla Uvea Knausgora, u celosti je vredna čitanja. Knjige "U jesen", "U zimu", "U proleće" i "U leto", predstavljaju piščeve lične enciklopedije koje u nasleđe ostavlja svojoj ćerki.

Booka/Promo

 

Ipak, ako morate da birate, za leto izaberite poslednju u nizu, koja će vas podsetiti na mala zadovoljstva koja čine srećan život. 

"Život je takav – makar ako mu se čovek otvori – bilo kada se može desiti nešto nepredviđeno i sudbonosno, što u vrlo bliskoj budućnosti odredi ko si, šta si ili gde si. Sve što se dešava prožeto je takvom nepredvidivošću, ali događaji su obično toliko mali i posledice tako neprimetne da i ne razmišljamo o tome", piše Knausgor.

"Kap španske krvi", Miloš Crnjanski 

"Kap španske krvi", delo Miloša Crnjanskog, je roman koji po mnogo čemu podseća na istorijski, ali kako sam autor kaže: "To je pre svega ljubavni roman".

Makart/Promo

 

Šta se dešava kada duplo mlađa putujuća umetnica osvoji srce kralja, a zatim i celu pestonicu okrene protiv njega, a istovremeno sebe izloži osudi katoličke crkve u Bavarskoj?

"Vi možete o 'Kapi španske krvi' da kažete da je to istorijski roman. To, međutim, nije istorijski roman. Kad hoćete da iziđete iz realnosti, iz jednog naturalističkog romana, vi idete u fantaziju, vama je tad sve sasvim svejedno. Ako zamislite jednu špansku igračicu – u stvari ona nije bila Španjolka, ona je bila Irkinja – dakle, ako uzmete jednu takvu igračicu i jednog kralja, pa ta igračica postane njegova metresa i napravi revoluciju u Minhenu – a Minhen je za mene onda bio jedna varoš kroz koju sam ja često prolazio, ne zbog politike, nego zbog muzeja – onda biste i vi bili u situaciji da postavite to pitanje već onda – a bio sam mlad – kako izgleda čovek preko šezdeset godina, kada je u prisustvu žene koja ima trideset godina, lepotica. To je pre svega ljubavni roman", rekao je svom romanu veliki Miloš Crnjanski.

"Mračna kći", Elena Ferante

"Mračna kći" italijanske spisateljice Elene Ferante, već je doživela ekranizaciju. Ako još niste gledali istoimeni film i niste čitali delo autorke čuvene "Napuljske tetralogije", vredi da joj date šansu.

Booka/Promo

 

Knjiga prati Ledu, razvedenu ženu srednjih godina posvećenu poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvema ćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i lepši.

Odlučuje da ode na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gde nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donela kao majka i posledice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu.

Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.

"Džef u Veneciji, smrt u Benaresu", Džef Dajer

U Veneciji, ispijajući koktele na Bijenalu, cinični novinar Džef Atman upoznaje prelepu ženu i upušta se s njom u strastvenu avanturu. 

Booka/Promo

 

U Benaresu, bezimeni novinar (koji bi lako mogao biti Džef) pridružuje se hiljadama hodočasnika na obali svete reke Gang i umesto nekoliko dana, kako je planirao, ostaje tamo mesecima. 

Njihovo putovanje – kakvo jedino neodoljivo duhoviti Džef Dajer može da smisli – čini okosnicu ovog urnebesnog, đavolski domišljatog romana o Italiji i Indiji, o žudnji i požudi, o različitim vidovima neurotičnog prosvetljenja.

"Bar Flober", Aleksis Stamatis

Jedan od najznačajnijih i najprevođenijih romana nove grčke književnosti prati uzbudljivu potragu za pravim identitetom misterioznog grčkog pisca Luke Mateua.

Arhipelag/Promo

 

Glavni protagonista putuje od Atine, preko Barselone, Firence i Berlina, do sela u Arkadiji u Grčkoj.

Roman je opisan kao delo filmske dramaturgije, ispunjeno ljubavnim i krimi zapletima, iznenađujućim preokretima i otkrićima, surovim obračunima i ubistvima, ali i potragom za tajnama i senkama sopstvenog identiteta.

"Odlazak iz Egipta", Andre Asiman

U upečatljivim i živopisnim memoarima "Odlazak iz Egipta" Andre Asiman beleži hroniku svoje porodice od njenog dolaska u kosmopolitsku Aleksandriju do egzodusa sredinom 20. veka. 

Makart/Promo

 

Prati tri generacije italijanskih i turskih korena, njihove zamršene odnose, spletke i drame, dovitljivo i duhovito slikajući portret iščezlog sveta koji je u sebi spajao nacije, kulture, jezike. 

Asiman sa setom prikazuje svakodnevne porodične rituale, odlaske na plažu u mirna blistava jutra, nedeljne posete bioskopu, večeri provedene uz radio i klavir i dočarava egzotične mirise i sećanja na grad svoje mladosti. 

Asimanov "Odlazak iz Egipta" poredili su s delima Lorensa Darela, Markesa i Čehova. 

"Žena koja godinu dana nije ustala iz kreveta", Sju Taunzend

Šta se desi kad se dan izležavanja pretvori u godinu izležavanja? Taj eksperiment napravila je Eva, majka blizanaca i supruga astronoma, koja je celog života svoje želje podređivala drugima.

Laguna/Promo

 

Njena odluka da ne izlazi iz kreveta, donosi joj neočekivanu slobodu, ali i armiju obožavalaca, koji žele da krenu njenim putem.

U ovoj urnebesnoj komediji provlači se i interesantna pouka o položaju žene u savremenom porodičnom životu.

"Kako je moglo biti", Holi Miler

Lusi je na životnoj raskrsnici. Upravo je dala otkaz i nema predstavu o tome šta joj je sledeći korak: da li da iskoristi ušteđevinu i ispuni san o tome da postane pisac, ili da se preseli u London i pokuša da ponovo izgradi karijeru? Baš iste večeri sreće dvojicu muškaraca - jednog koji bi mogao da je zadrži u malom primorskom mestu u kom je i odrasla i drugog, koji joj je već jednom slomio srce.

Promo Vulkan

 

Nekada takve odluke mogu potpuno da promene tok života, što se dogodilo i sa junakinjom iz romana Holi Miler.

"U senci masline", Lusinda Rajli

Roman Lusinde Rajli "U senci masline" je uzbudljiva porodična i ljubavna drama smeštena na idilični Kipar, govori o izazovima savremene porodice i iskušenju bivših ljubavi.

Makart/Promo

 

Priča prati Helenu, koja se posle dvadeset četiri godine vraća u kuću na divnom ostrvu, na kom se nekada prvi put zaljubila i počinju da joj naviru brojna sećanja.

"Nebo boje meda", Rouz Aleksander

Ako ove godine planirate letovanje u Crnoj Gori, idealna knjiga za plažu može da vam bude "Nebo boje meda", čija se ljubavna priča odvija upravo u toj zemlji.

Makart/Promo

 

Život Sofi Tejlor se raspada, a njena najbolja drugarica veruje da nema boljeg leka od boravka na moru. Kada naiđe na oronulu i napuštenu kuću u Kotorskom zalivu, odmah će poželeti da je kupi, a okružena starim nameštajem prethodnih stanara, postaje opsednuta pričom o mladom zaljubljenom paru i pismima koje je pronašla u fioci noćnog stočića - pismima koja govore o velikoj ljubavi, ali su obavijena velom misterije, kojoj Sofi ne može da odoli. 

Opijena lepotom Crne Gore i sunčanim danima provedenim u zalivu, počinje da nazire svetlo na kraju tunela. Život poprima miran oblik, sve dok prošlost ne zakuca na vrata.

Komentari (0)

Kultura