Aktuelno iz kulture

Kustoski i bračni par iz Italije: Oktobarski salon izvanredno promoviše srpsku umetnost

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2021

-

10:43

Kustoski i bračni par iz Italije: Oktobarski salon izvanredno promoviše srpsku umetnost
Kustoski i bračni par iz Italije: Oktobarski salon izvanredno promoviše srpsku umetnost - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

"Oktobarski salon je veoma važna manifestacija koja je, sa organizatorom Kulturnim centrom Beograda i njihovom galerijom napravila izvanredan posao na promociji srpske umetnosti u svetu", ocenio je Andrea Baćin, koji je uz Ilariju Marotu kustos te bijenalne manifestacije vizuelne umetnosti.

Oktobarski salon biće održan od 25. juna do 22. avgusta u Beogradu, a kustosi su koncept 58. Oktobarca nazvali "Sanjari", po istoimenom filmu Bernarda Bertolučija iz 2003. godine.

Na salonu učestvuje 64 umetnika Balkana i sveta, a Marota ističe da njihov koncept "Sanjari", počevši od Bertolučijevog filma, pokušava da odgovori "na koji način je naš stvaran život odvojen od snova, kako nam snovi mogu dozvoliti da bolje razumemo najautentičniji deo ljudskog bića, kao i percepciju stvarnosti".

"Pozvali smo umetnike da stvore nove svetove, uprkos svetu u kome živimo, i da osmisle nove budućnosti. Umetnici mogu reći mnogo toga o najvažnijim aspektima današnjice i o tome šta se dešava u našem svetu", dodala je Marota.

Tanjug/Zoran Žestić

Kustosi 58. Oktobarca

Najveći deo izložbe 58. Oktobarskog salona biće predstavljena u Muzeju grada Beograda u Resavskoj ulici, galerijama i Dvorani Kulturnog centra Beograda, parku Muzeja Jugoslavije i brojnim javnim lokacijama u gradu, a planirano je da kao izložbeni prostori budu uključene i televizijske i radijske platforme.

Oktobarski salon će predstaviti preko 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru, a među umetnicima su i Žan-Mari Apriju, Triša Baga, Davide Balula, Sesilija Bengolea, Vil Benedikt, DŽejms Brajdl, Dora Budor, Niko Vašelari, DŽordan Volfson, Siprijen Gajar, Aleks Da Korte, Nikola Dee, DŽeremi Deler, Sajmon Deni, Aleksandra Domanović, David Duar, Sesil B. Evans, Kamij Enro i brojni drugi.

Na konkursu za učešće na Oktobarskom salonu bilo je pristiglo skoro 300 prijava, a Marota i Baćin su birali umetnike po generacijskom kriterijumu, sa ciljem da se prepoznaju novi talenti koji bi dobili priliku da prvi put izlažu u kontekstu Oktobarskog salona, s tim da je posebno bila značajna i podrška umetnicima koji stvaraju na Balkanu i u Srbiji.

Marota i Baćin, bračni par iz Italije, ali i kustoski kolektiv i osnivači i glavni urednici međunarodnog umetničkog časopisa i izdavačke kuć iz Rima "Kura", su zbog evokativne moći dela i originalnosti umetničke prakse, kao i inovativnih napora u individualnim istraživanjima odlučili da na Oktobarskom salonu učestvuju Marija Avramović i Sem Tvidejl, Sanja Ćopić, Nenad Gajić, Nadežda Kirćanski, Hana Miletić i Sonja Radaković.

"Mislimo da je ovo velika prilika za umetnike da se predstave prvi put u ovom gradu, pa su mnogi od ovih umentika odlučili da stvore nova specifična dela o Beogradu i o kulturnoj sceni grada. Ali voleli bi da ponudimo publici u Beogradu priliku da dobiju pristup i novim međunarodnim umetnicima, velikim i značajnim delima koje nisu imali priliku da vide ranije, pa stoga imamo i mnoge ikonične umetnike i dela", rekla je Marota.

Manifestacija koju Kulturni centar Beograda organizuje uz pokroviteljstvo njenog osnivača Grada Beograda i podšku Ministarstva kulture Srbije, nije mogla biti održana u oktobru 2020. godine zbog pandemije, pa je na kraju prebačena na period od 25. juna do 22. avgusta.

Komentari (0)

Kultura