Aktuelno iz kulture

Tri filma iz Srbije na prestižnom Festivalu u Lokarnu

Komentari

Autor: Filmski centar Srbije

08/07/2022

-

08:57

Tri filma iz Srbije na prestižnom Festivalu u Lokarnu
Tri filma iz Srbije na prestižnom Festivalu u Lokarnu - Copyright Sense production

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarni, 75. filmski festival u Lokarnu biće održan od 3. do 13. avgusta, a na programu ove prestižne filmske fešte naći će se, premijerno, i nova ostavarenja srpskih autora Gorane Jovanović, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg.

U takmičarskom programu "Leopradi budućnosti" biće prikazani kratki filmovi "O novcu i sreći" Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg (srpsko-slovenačko-slovačka koprodukcija) i "Lopte" u režiji Gorane Jovanović (srpsko-slovenačka koprodukcija). Oba filma podržao je Filmski centar Srbije – "O novcu i sreći" u maju 2018. godine (na konkursu za sufinаnsirаnje proizvodnje domаćih krаtkometrаžnih аnimirаnih filmovа), a "Lopte" u novembru 2020. godine (na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih dokumentarnih filmova).

"O novcu i sreći" je nova režija svetski poznatog animatorskog tandema koji čine Ana Nedeljković i Nikola Majdak Mlađi, autora animiranog film "Rabbitland" (2013) koji je na festivalu u Berlinu nagrađen priznanjem "Kristalni meved" za najbolji kratkometražni film.

Novi film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak Mlađi, montirala ga je Milina Trišić, muziku je komponovao Dušan Petrović, dizajn zvuka je uradio Julij Zornik, dok je naratorka Maša Mašina Mileusnić. Film je producira Jelena Mitrović (Filmska kuća "Baš Čelik"), a koproducirali Tina Smrekar ("Finta film") i Peter Badac ("Bfilm"), dok je izvršni producent Igor Kecman.

"Lopte" je režirala i montirala Gorana Jovanović, koja je sa Lukom Barajevićem i producirala ovaj kratki dokumentarni film. Doprinos je dao i direktor fotografije Lev Predan Kovarski, dok je Barajević snimio i dizajnirao zvuk. Film je producirala filmska kuća "Bare", uz pomoć slovenačkog "Korektifa". Koproducenti filma su Jure Teržan i Martina Lajtner.

U prateći program "Locarno Kids" uvršćen je film "Leto kada sam naučila da letim" u režiji Radivoja Andrića, srpsko-hrvatsko-bugarsko-slovačka koprodukcija koja je već ostavrila značajan uspeh u Srbiji i na filmskim festivalima širom sveta.

U Glavnom takmičarskom međunarodnom programu (Internazionale Concorso) biće prikazana nemačko-francuska koprodukcija "Ljudsko cveće od mesa" u režiji Helene Vitaman, u kome jednu od uloga tumači i srpski reditelj Vladimir Vulević, autor primećenog polusatnog filma "Kako sam pobedio lepak i bronzu". "Ljudsko cveće od mesa" će se takmičiti za glavnu nagradu festivala, "Zlatnog leoparda" ("Pardo d’oro") i za druge prestižne nagrade.

Filmski festival u Lokarnu se održava svakog avgusta u Švajcarskoj. Osnovan je 1946. godine i jedan je od najdugovečnijih filmskih festivala, a poznat i po tome što je platforma za umetničke filmove. Na festivalu se prikazuju filmovi u raznim takmičarskim i netakmičarskim sekcijama, uključujući dugometražna igrana i dokumentarna ostvarenja, kratke filmove i retrospektivne programe.

Komentari (0)

Kultura