Aktuelno iz kulture

Završnica Exit festivala: Konstrakta, gitarski zvuk i dočekivanje zore uz Ukrajince Artbat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2022

-

17:21

Završnica Exit festivala: Konstrakta, gitarski zvuk i dočekivanje zore uz Ukrajince Artbat
Završnica Exit festivala: Konstrakta, gitarski zvuk i dočekivanje zore uz Ukrajince Artbat - Copyright Marko Ristić @zamrznutitonovi

veličina teksta

Aa Aa

Exit festival koji se ove godine održava pod sloganom "Zajedno. Zauvek!" večeras ulazi u svoju završnicu, a čast da zatvore naveću četvorodnevnu žurku na Balkanu, imaće između ostalih, legendarni brazilski metal sastav Sepultura, američki producent ZHU, Marki Ramon, kao i Konstrakta.

Domaći metal bend Downstroy nastupiće kao predgrupa Sepulturi, koja iza sebe ima 15 albuma i zvuk koji je obeležio istoriju žanra. Čuveni "Against" iz 1998, jedan od njihovih najuspešnijih albuma, dospeo je u top 20 u sedam zemalja. Sepultura je prošle godine predstavila novu verziju svoje 18 godina stare kultne numere "Apes of God", koju su snimili zajedno sa gitaristom benda Death Angel, Robom Kavestanijem.

Ove godine, kao vesnik vraćanja celokupne muzičke industrije u normalu, krenuli su na turneju kroz 24 zemlje i 78 najavljenih koncerata, među kojima su i Petrovaradinska tvrđava i Exit festival.

EXIT Promo

Sepultura

Finski post-hardkor bend Blind Channel, nastupa posle Sepulture, a zatim će se na glavnoj bini naći jedna od najvećih domaćih zvezda 2022. godine Konstrakta.

Umetnica, koja je osvojila peto mesto na ovogodišnjoj Evroviziji i nedavno dobila nagradu Društva arhitekata Beograda, imaće svetsku premijer jedinstvenog multimedijalnog performansa upravo na Exit festivalu.

profimedia

 

"Na Exitu sam bila i kao posetilac, i kao deo Mistake Mistake i Zemlje gruva, i kao voditeljka jedne godine, a ove godine sam na Mejn stejdžu kao Konstrakta, tako da vidimo se", poručuje Ana Đurić.

Na glavnoj bini nakon Konstrakte nastupaju Džoel Kori i Alok, a festival će zatvoriti nastup senzacionalnog producenta ZHU-a, a više o njegovoj karijeri i onome što priprema za Exit, možete da pročitate u ekskluzivnom intervjuu koji je dao za Euronews Srbija.

MTS Dance arena opravdava reputaciju

Istorijat nadaleko čuvene bine Exit festivala prožet je momentima koje su, uz njenu prepoznatljivu publiku, stvarale i redom sve najveće svetske zvezde. Tako je i ove godine, kada će poslednje festivalske večeri nastupiti Kezz Tamara, Cosmicat, Coeus, Monolink, Satori, Stephan Bodzin i Artbat.

Monolink je nemački kantautor, producent i performer koji je kombinovanjem sopstvenih vokala, zvuka gitare i elektronske muzike stvorio potpuno novi žanr. Prve dve pesme sa njegovog debitantskog albuma "Amniotic" – "Sirens" i "Swallow" doživele su ogroman uspeh i dospele na prvo mesto nemačke iTunes Electronic top liste.

Nakon njega nastupa dobro poznato lice Exit Festivala, holandski producent Satori, koji je poreklom iz Srbije.

EXIT/Promo

 

On je nedavno predstavio novu obradu pesme "Đelem, Đelem" Esme Redžepove nastale u saradnji sa osnivačem Exit festivala Dušanom Kovačevićem.

Tu pesmu, ali i ostalu muziku koju je komponovao inspirisan balkanskim nasleđem doneće večeras na mts Dance arenu.

Čast da uz njihovu muziku publika dočeka izlazak sunca na Petrovaradinskoj tvrđavi imaće ukrajinski duo Artbat - Artur Krivenko i Vitalij Limarenko - koji ove godine slave sedam godina postojanja. Za to vreme objavili su veliki broj EP-jeva i singlova, ostvarili milione pregleda na streaming platformama i vinuli se u sam vrh svetske muzike i festivalskih nastupa.

Njihov planetarni uspeh započeo je izdanjem "Mandrake" za lejbl Definiton Music. Nakon toga su objavili još uspešnih izdanja, među kojima je i "Uplift", za Solomunov lejbl Diynamic. Njihove numere puštaju svetske DJ zvezde, poput Maceo Plexa, Solomuna i Ričija Hotina.

Poslednji lučonoša benda koji je doneo pank

Na Visa Fusion bini nastupa Marki Ramon, čovek koji je sa grupom Ramones ispisivao istoriju muyike. Deo grupe postao je 1978. godine kada je za bubnjevima zamenio Tomija Ramona i sa njima snima jedan od dva najveća hita - "I Wanna be Sedated".

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Sarađivao je sa legendarnim producentom Filom Spektorom i glumio u filmu "Rock 'n' Roll High School" i u grupi, doduše s jednom pauzom, bio do njenog raspada.

Pored Markija, na istoj bini nastupiće domaće grupe Orhodox Celts i Brkovi, kao i turski post-pank bend She Past Away.

Gitarski zvuk "prašiće" i na Explosive bini gde će ljubitelji trash/dead metala dočekati nastup još jednog brazilskog sastava - Nervosa.

Jednodnevne ulaznice mogu se kupiti po promo cenama koje iznose 2.990 dinara. Ulaznice su na festivalskim kapijama, na festivalskom sajtu, kao i na prodajnim mestima i onlajn na stranicama Gigs Tix-a.

Sve tehničke informacije o Exit Festivalu možete pronaći u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura