Aktuelno iz kulture

Film "Leto nade" trijumfovao u Karlovim Varima, nagrada i filmu "Stric" u glavnim ulogama Miki Manojlović i Goran Bogdan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/07/2022

-

15:16

Film "Leto nade" trijumfovao u Karlovim Varima, nagrada i filmu "Stric" u glavnim ulogama Miki Manojlović i Goran Bogdan
Film "Leto nade" trijumfovao u Karlovim Varima, nagrada i filmu "Stric" u glavnim ulogama Miki Manojlović i Goran Bogdan - Copyright Film Servis Festival Karlovy Vary

veličina teksta

Aa Aa

Film "Leto nade" iransko-kanadske rediteljke Sadaf Forogi osvojio je najveće priznanje na Filmskom festivalu Karlove Vari, koji je sinoć završen, a među laureatima našlo se i hrvatsko-srpsko ostvarenje "Stric" u kom glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović, objavljeno je na sajtu festivala.

U ovom ostvarenju debitantskog scenarističko-rediteljskog tandema Andrija Mardešić i David Kapac glavnu ulogu igra Predrag Miki Manojlović. U obrazloženju žirija 56. Međunarodnog filmskog festivala Karlove Vari navodi se da je reč o "debiju koji balansira na ivici groteske i trilera".

"Jugoslavija, kasne osamdesete. Roditelji i sin užurbno vrše pripreme za Badnje veče. Njihov voljeni stric će se svakog trenutka vratiti iz Nemačke. Ali, sačekajte, da li su stvari zaista onakve kakve izgledaju", kratak je opis filma.

Pored Manojlovića, u filmu, glume Goran Bogdan, Roko Sikavica i Rea Rajčić.

Film Servis Festival Karlovy Vary

 

Inače, Kristalni globus, Gran pri Filmskog festivala u Karlovim Varima dodeljen je sinoć, na ceremoniji zatvaranja 56. smotre u Češkoj, ostvarenju "Leto nade" (Summer with Hope). Ovu socijalnu dramu o borbi dva mladića protiv vlasti potpisala je Sadaf Forogi.

Film Servis Festival Karlovy Vary

 

 

Specijalnu nagradu žirija dobio je španski sineasta Honas Trueba za ostvarenje "You Have to Come and See It", dok je češki film "Word" ovenčan sa dva priznanja – Beata Parkanova za najbolju režiju, odnosno Martin Finger za najboljeg glumca, navodi se na zvaničnom festivalskom sajtu.

Najboljim glumicama proglašene su Marijam Kundadze i Taki Mumladze za role u gruzijskom ostvarenju "A Room of My Own", a nagrade Proksima, iz istoimenog takmičarskog programa "Proxima" dobili su dokumentarac "Art Talent Show", argentinsko ostvarenje "La Pieta", kao i "Stric".

Komentari (0)

Kultura