Aktuelno iz kulture

Pariska nadbiskupija: Nedostaje još pet ili šest miliona evra za renoviranje Notr Dama

Komentari

Autor: France Press

20/06/2021

-

23:26

Pariska nadbiskupija: Nedostaje još pet ili šest miliona evra za renoviranje Notr Dama
Pariska nadbiskupija: Nedostaje još pet ili šest miliona evra za renoviranje Notr Dama - Copyright EPA/BENOIT TESSIER

veličina teksta

Aa Aa

Katolička crkva dobila je više od 825 miliona dolara za obnovu Notr Dama, nakon razornog požara koji je 2019. umalo potpuno uništio ovu bogomolju iz 13. veka. Međutim, Pariska nadbiskupija sada traži još pet do šest miliona evra, kako bi renovirala i unutrašnjost te katedrale.

Naime, Vlada Francuske usvojila je zakon kojim ograničava upotrebu fondova na restauraciju građevina i konzervaciju, ali crkva želi da pored toga, Notr Damu doda novo unutrašnje osvetljenje i sistem ozvučenja, kako bi je "uveli u 21. vek", naveo je u saopštenju nadbiskup Mišel Opeti, prenosi francuska agencija Frans pres.

Iako su mnogi najbogatiji ljudi sveta najavili da će donirati milione za obnovu najpoznatije francuske katedrale, nije poznato koliko njih je zapravo ispunilo obećanje, budući da su mnogi kasnili sa uplatama. 

Kako bi skupili dodatni novac, jedna američka neprofitna organizacija "Prijatelji Notr Dama" došla je na ideju da donatorima omogući da plate konzervaciju pojedinačnih objekata, kao što su statue gargojla i tako "usvoje nekog od njih". 

Pored nedostatka sredstava, rad na obnovi katedrale već je naišao na niz prepreka, pre svega zbog pandemije, ali se vlasti Francuske nadaju da će svi radovi biti gotovi do 2024. godine kada bi trebalo da se održe Olimpijske igre u Parizu.

Prevela: S. R.

Komentari (0)

Kultura