Aktuelno iz kulture

Najuspešnije ekranizacije romana Džejn Ostin: Da li i novi Netfliksov film zaslužuje da se nađe na ovoj listi

Komentari

Autor: Staša Rosić

15/07/2022

-

08:15

Najuspešnije ekranizacije romana Džejn Ostin: Da li i novi Netfliksov film zaslužuje da se nađe na ovoj listi
Najuspešnije ekranizacije romana Džejn Ostin: Da li i novi Netfliksov film zaslužuje da se nađe na ovoj listi - Copyright Prinstscreen YouTube/Mistress of Pemberley, Movieclips Coming Soon, Focus Features

veličina teksta

Aa Aa

"Bridžerton", jedna od najgledanijih serija na Netfliksu poslednjih godina popularizovala je takozvano regentsko doba iz istorije Velike Britanije, pa nismo dugo čekali na nova ostvarenja koja temom pripadaju toj eri.

Tako je Netfliks ekranizovao jedan od najcenjenijih romana britanske spisateljice Džejn Ostin "Pod tuđim uticajem" (Persuasion), ali prema mišljenju mnogih kritičara, ni izbliza uspešno kao kada je reč o "Bridžertonu".

Stručnjaci za film, koji su pre svih imali priliku da pogledaju novo ostvarenje u kom je glavna uloga poverena Dakoti Džonson, za sada nemaju mnogo reči hvale, pa je tako "Persuasion" na portalu Rotten Tomatoes dobio ocenu od svega 32 procenta.

Hoće li i publika deliti njihovo mišljenje, saznaćemo posle 15. jula kada će ovo ostvarenje biti objavljeno na Netfliksu, a u slučaju da vam se ne dopadne, uvek možete dati šansu nekom od "proverenih" filmova zasvanim na romanima Džejn Ostin.

"Pod tuđim uticajem" (2007)

Za početak, možete da pogledate jednu od prethodnih ekranizacija istog romana, u kom je glavnu ulogu En Eliot igrala Seli Hokins. 

Devetnaestogodišnja En srećno je zaljubljena u svog verenika Frederika Ventvorta. Međutim, Enina porodica i bližnji ne odobravaju njen izbor jer smatraju da Frederik, pomorski oficir bez imetka i plemenitog porekla, nije dostojan njihove porodice. En pod njihovim uticajem donosi ishitrenu odluku i raskida veridbu.

Osam godina kasnije, ljubav prema istom čoveku i dalje gori u njenom srcu, a En je imala dovoljno vremena da spozna svu težinu svoje greške. Pomirena sa cenom koju plaća zbog oslanjanja na tuđi sud, ona ne sluti da će joj sudbina pružiti novu šansu.

Iako je ovo ostvarenje snimljeno sa bez sumnje mnogo manjim budžetom od onog koji je izdvojio Netfliks, mnogima se dopalo upravo zbog maestralne glume Hokins, koja je za svoje uloge u filmovima "Oblik vode" i "Plavi jasmin" dobila nominacije za Oskara.

"Ljubav i prijateljstvo" (2016)

Pomalo konfuzno, ova komedija pozajmljuje radnju iz novele Džejn Ostin "Lejdi Suzan", ali joj daje naziv priče koju je ista autorka napisala kada je imala samo 14 godina. 

Kejt Bekinsejl maestralno igra gospođicu Suzan Vernon, koja ne liči ni na jednu od junakinja o kojima je Ostin obično pisala. Ona je udovica, koja pokušava da ućutka glasine koje se uveliko šire o njenom privatnom životu, dok traži muža i za sebe i za svoju ćerku. 

"Ema" (2020)

Vizuelno neodoljiv film rediteljke Otumn de Vilde prati gospođicu Emu Vudhaus koja obožava palanačka spletkarenja.

Uživa u provodadžisanju, mešanju u tuđe živote i samo radi zabave uporno pokušava da spoji slobodne muškarce i devojke koji očigledno nisu jedno za drugo.

Međutim, kada upozna mladog plemića, gospodiina Najtlija, ubrzo će shvatiti gde leži ključ od zatvorenih emocija i zaboravljene romantike i konačno počinje da se bavi i svojim ljubavnim životom.

U ovom ostvarenju glavna uloga poverena je Anji Tejlor Džoj, a u ranijoj ekranizaciji iz 1996. glavnu junakinju igrala je Gvinet Paltrou.

"Gordost i predrasuda" (2005)

Vrhunska glumačka ekipa u šarmantnoj i hvaljenoj adaptaciji klasičnog romana Džejn Ostin o pet sestara u britanskoj porodici kojom upravlja majka, rešena da bogato uda svoje kćeri.

Klasična priča o ljubavi i nerazumevanju prati pet sestara Benet – Elizabet ili Lizi (Kira Najtli), Džejn (Rozamund Pajk), Lidija (Džena Maloun), Meri Talula Rajli i Kiti (Keri Maligan). Srčana i inteligentna Elizabet, uprkos željama svoje majke žudi da živi svojim životom sa širim vidicima, u čemu je hrabri njen blagonakloni otac (dvostruki osvajač Zlatnog globusa, Donald Saderlend). 

Kada se bogati neženja Bingli (Sajmon Vuds) useli u obližnju vilu, ubrzo se pojavljuju mnogi zainteresovani da osvoje srca sestara Benet. 

Smatra se da je Lizi u izvođenju Kire Najtli jedan od najboljih prikaza te junakinje Džejn Ostin. 

"Razum i osećajnost" (1995)

Dve sestre - Elinor i Marijen - žive u siromaštvu nakon smrti oca. Kada se mlađa sestra zaljubi u privlačnog, ali hirovitog gospodina Vilburija, sestra je upozorava da njena impulsivnost može biti predmet osude u društvu.

Ali njih dve jednostavno na drugačiji način doživljavaju i definišu ljubav i dok se jedna vodi razumom, druga se prepušta osećanjima. Vremenom shvataju da je isključivost ono što ih sprečava da pronađu istinsku sreću u životu.

Glavne uloge poverene su veličanstvenim glumicama Kejt Vinslet i Emi Tompson, a uz njih su tu i Tom Vilkinson, Hju Grant i Džema Džouns.

Komentari (0)

Kultura