Aktuelno iz kulture

Aleksandar Srećković: Nekad čovek iz nečega što oseća kao apsolutnu ljubav, čini zlo ljudima oko sebe

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

11:58

Aleksandar Srećković: Nekad čovek iz nečega što oseća kao apsolutnu ljubav, čini zlo ljudima oko sebe
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Aleksandar Srećković, koji je govorio o ulogama u predstavama "Godine vrana" i "Kerovi" i predstojećim serijama "Što se bore misli moje", "Vera" i "Beležnica profesora Miškovića".

"Svakoj ulozi prilazim na isti način. Neke zanatske metode se razlikuju mada i u to ozbiljno sumnjam, posle određenog broja godina bavljenjem poslom. Ceo rad se slije u jednu zajedničku metodu...", naveo je glumac.

Prema njegovima rečima, "žanrovski detalji isplivavaju kroz sam rad i kohabitaciju sa partnerima i rediteljem".

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Srećković je istakao da ne pristupa različito ulogama po satiričnim, komičnim, klasičnim ili novijim dramskim tekstovima, već pokušava naći "živog čoveka koji je mogao kao takav da postoji ne samo tu na sceni nego na ulici, u kući, autu, brodu".

Prema njegovim rečima, najvažnije je da "lik napravi transcedenciju do slova na papiru do živog čoveka od krvi i mesa, sa svim manama i vrlinama".

Razmišljajući i radeći na ulozi Alojza Kavrana u predstavi "Godine vrana" Narodnog pozorišta, Srećković je zaključio da je ljubav najjače ljudsko osećanje, a da se njegov lik "bavio pogrešno plasiranom ljubavlju, ka sebi".

"Toliko je jaka emocija da čovek može da čita u sebi kao ljubav, a da ona zapravo nije ljubav, nego neka druga vrsta užasno jakog osećanja, ali je svakako pogrešna. Može da utiče na čoveka da, iz nečega što on oseća kao apsolutnu ljubav, čini zla ljudima oko sebe", naveo je Srećković.

Prema njegovim rečima, to čovek ne radi s namerom već ona proističe iz "džepova psihe gde je neko gnojivo ostalo, nikad nije provetreno i pročišćeno, psihološke rane nisu zarasle sa kojima ne može da izađe na kraj".

"Svesne namere u ovom slučaju čak i ne postoje, a delanje je apsolutno zlo prema ljudima oko sebe", rekao je Srećković.

Milan Đakov

Iz predstave "Godine vrana"

Kvalitet "Godina vrana" pisca i reditelja Siniše Kovačevića je u samom tekstu, koji se na vrlo direktan način bavi škakljivim i bolnim temama iz naše istorije, naveo je Srećković.

Glumac je istakao da je fokus na zabranjenoj ljubavi, da predstava ima "romeojulijevski usud ljubavi koja zbog socijalno-političkih uslova ne može da preživi".

"Izgubili smo malo melodramsku suštinu dramskih komada. Počeli smo da se u domaćim komadima otuđujemo od osnovnog motiva ljubavi, uspele ili neuspele", ocenio je Srećković.

Nakon što je sa kolegom Srđanom Timarovim igrao "fenomenalnu, zabavnu i poučnu" predstavu "Kerovi" na Paliću sledi im 19. jula i 7. avgusta izvođenja u "Bašti kod Juge", mestu u Beogradu koje "privlači ljude koji nisu uobičajena pozorišna publika".

Srećković je završio snimanje serije "Što se bore misli moje" koja se bavi "poslednjim danima i ubistvo kneza Mihaila (Obrenovića), koje niko nije dramski obrađivao do sada".

Pojaviće se i u filmu i seriji "Vera" o špijunki iz Drugog svetskog rata Veri Pešić, a tu je i druga sezona "Beležnice profesora Miškovića".

Komentari (0)

Kultura