Aktuelno iz kulture

Pet najskupljih dela živih umetnika

Komentari

Autor: Staša Rosić

16/07/2022

-

13:35

Pet najskupljih dela živih umetnika
AP/Seth Wenig - Copyright AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Kad neko umetničko delo obori rekord na aukciji, obično je reč o slici ili skulpturi nekog davno preminulog stvaraoca. 

Međutim, postoje i brojni izuzeci, a neki od njih ubrajaju se i u najskuplja umetnička dela svih vremena. 

Predstavljamo vam pet dela živih umetnika prodatih po basnoslovnim cenama.

5. Džef Kuns, "Pas od balona (narandžasti)", 58,4 miliona dolara

Narandžasti "Pas od balona" Džefa Kunsa bio je jedna od prvih skulptura iz istoimene serije napravljen od uglačanog nerđajućeg čelika sa transparentnim premazima u boji, u ovom slučaju, narandžastoj.

AP/Charles Rex Arbogast

Džef Kuns pozira ispred svog umetničkog dela

Umetniku je za ovu seriju inspiracija bila asocijacija na detinjstvo, dečje rođendane, bezbrižnost i zabave, a narandžasta skulptura prodata je u novembru 2013. godine za impresivnih 58,4 miliona dolara.

4. Saša Džafri, "Putovanje čovečanstva", 62 miliona dolara

"Putovanje čovečanstva" je najveće platno na svetu površine preko 5.000 kvadratnih metara, što je ekvivalentno površini četiri NBA košarkaška terena.

AP/Kamran Jebreili

 

Britanski umetnik naslikao je ovu sliku u Atlantis The Palm hotelu u Dubaiju i to u prvoj godini pandemije, dok je bio u lokdaunu.

Novac koji je dobio od prodaje slike, donirao je u humanitarne svrhe, organizacijama za pomoć deci pogođenoj pandemijom.

3. Bipl, "Everydays: The First 5000 days", 69,3 miliona

Digitalno umetničko delo "Everydays: The First 5000 days" prodato je u martu prošle godine za 69,3 miliona dolara, što ga čini najskupljim digitalnim umetničkim delom ikada prodatim. Takođe, to je i najviša cena koja je ikad postignuta na nekoj onlajn aukciji.

profimedia

 

Reč je odelu umetnika Majka Vinkelmana, poznatijeg po nadimku Bipl (Beeple) i predstavlja kolaž od 5.000 slika koje je svakodnevno pravio i objavljivao na internetu. 

2. Dejvid Hokni "Portret umetnika (Bazen sa dve figure)", 90,3 miliona

Pop-art slika čuvenog britanskog umetnika Dejvida Hoknija prodata je 15. novembra 2018. godine za 90,3 miliona dolara na aukciji kuće Christie's u Njujorku. 

profimedia

 

Bazeni su bili Hoknijeva dugogodišnja inspiracija, još od 1964. kada je naslikao prvu od svojih slika sa takvim motivom.

"Portret umetnika (Bazen sa dve figure)" nastala je 1972. godine i prikazuje Hoknija (u bazenu) i Pitera Šlezingera, njegovog bivšeg ljubavnika i muzu.

Iako je pozadina inspirisana Kalifornijom, slika je zapravo nastala na jugu Francuske, u blizini San Tropea.

1. Džef Kuns, "Zec", 91,1 miliona

Još jedna skulptura Džefa Kunsa našla se na ovoj listi i važi za najskuplje delo živog umetnika koje je ikada prodato na aukciji.

AP/Seth Wenig

 

Iako sumnogi umetnički kritičari tvrdili da je "Zec" običan kič i marketinška igračka, rad se smatra jednom od najznačajnijih skulptura 21. veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura