Aktuelno iz kulture

Pikasova najskuplja remek-dela: Pet slika koje su prodate za više od 100 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2021

-

17:59

Pikasova najskuplja remek-dela: Pet slika koje su prodate za više od 100 miliona dolara
Pablo Pikaso - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na aukciji u Las Vegasu prodato je 11 radova sa potpisom Pabla Pikasa (1881-1973) za više od 100 miliona dolara, ali do sada je čak pet puta na aukcijama neko od remek-dela ovog čuvenog umentika pojedinačno kupljeno za više od 100 miliona dolara.

1. Žena iz Alžira - 179,4 miliona dolara

Slika "Žena iz Alžira" (The Women of Algiers) je nastala 1955. i u pitanju je poslednja iz serije "alžirskih žena" koje je naslikao Pikaso, inspirisan francuskim umetnikom iz 19. veka Delakroom. Ova serija se sastoji od 15 slika, a svaka od njih je označena odgovarajućim slovom abecede.

profimedia/ © 2015 Estate of Pablo Picasso / ARN

"Žena iz Alžira", verzija "O" nastala 1955. godine

"Žena iz Alžira" koja je na aukciji 2015. dostigla rekordnu cenu, označena je kao verzija "O". Slika je dugo bila u vlasništvu privatnih kolekcionara Viktora i Sali Ganz, koji su je kupili godinu pošto je nastala i to za tadašnjih basnoslovnih 212.000 dolara.

2. Devojčica sa korpom cveća - 115 miliona dolara

Pikasova slika iz njegovog "ružičastog perioda", "Devojčia sa korpom cveća" (Young Girl with a Flower Basket), nastala je u jesen 1905, nakon što se umetnik vratio u Pariz posle šestonedeljnog boravka na selu u Holandiji. Kako se navodi, Pikaso je devojčicu nazvao "Linda", što u prevodu znači "lepa", tako da je to mogao biti i samo nadimak jer identitet i životna priča modela nisu otkriveni. 

Pikaso je u to vreme već poznat u intelektualnim krugovima Pariza, gde se i upoznao sa bogatim Amerikancima koji su došli u francusku prestonicu da žive, Leom i Gertrudom Stajn, koja će i postati njegova glavna pokroviteljka.

profimedia

"Devojčica sa korpom cveća" iz 1905. godine

Slika je decenijama bila u posedu Stajn, kratko vreme i u kolekciji njujorškog muzeja MoMA, a onda su je 1968. godine kupili Dejvid i Pegi Rokfeler. Vredna Rokfelerova kolekcija je ponuđena na aukciju 2018. i tada je i "Devojčica sa koprom cveća" dobila novog vlasnika. 

3. Akt, zeleno lišće i bista - 106,5 miliona dolara

Na platnu "Nude, Green Leaves and Bust" iz 1932, dimenzija 150 sa 120 centimetara, španskom umetniku pozirala je ljubavnica i muza Marija Tereza Volter, koju je upoznao 1927. u Parizu. Marija je u tom momentu imala samo 17 godina, a vezu su dugo krili budući da je Pikaso u to vreme bio u braku sa Olgom Koklovom.

EPA/ANDY RAIN

Sliku "Akt, zeleno lišće i bista" Pikaso je naslikao 1932. godine

Marija Tereza je bila inspiracija i za mnoga njegova druga dela. Prema Pikasovim biografima, od svih prolaznih avantura, Pikaso je upravo najviše voleo Volter. Međutim, ni mlada žena ni njihovo novorođeno dete nisu dugo držali Pikasovu pažnju i on se ubrzo zaljubio u Doru Mar, godinu pošto je rođena Maja. Ova slika je kupljena za preko 100 miliona 2010. na aukciji.

4. Dečak sa lulom - 104 miliona dolara

Ovo remek-delo ("Dečak sa lulom"/Boy with a Pipe) nastalo je, takođe, 1905. u vreme kada je Pikaso bio u svojoj "ružičastoj fazi", neposredno pošto se preselio na Monmartr. Dok je portret dečaka naslikan tehnikom ulja na platnu u odeći plave boje, pozadinom kompozicije dominiraju oker i roze nijanse. Iako slika ne odiše preterano srećnom atmosferom, ispunjena je mnoštvom cveća i to, kako u pozadini figure dečaka tako i na njegovoj glavi, u obliku cvetnog venca.

profimedia/© Pablo Picasso

"Dečak sa lulom", remek-delo iz Pikasove "ružičaste faze"

U vreme kad je nastalo ovo delo, Pikaso je često za modele imao sugrađane i, sudeći po dostupnim izvorima, dečak sa slike je više puta boravio u Pikasovom studiju, volontirajući i pozirajući umetniku. Pikaso je nekom prilikom izjavio da je u pitanju "lokalni delinkvent", koji je voleo da boravi kod njega u studiju i gleda ga dok radi. 

Prvi put slika je prodata 1950. godine za tadašnjih 30.000 dolara, a kada je maja 2004. prodata za 104 miliona dolara - postala je prvo umetničko delo prodato za više od 100 miliona.

5. Žena sedi kraj prozora - 103,4 miliona dolara

Ovog maja, na aukciji je prodata i peta slika Pabla Pikasa za više od 100 miliona dolara, iako je početna procena bila da će se pojaviti kupac spreman da izdvoji "samo" 55 miliona. Nakon 19 minuta nadmetanja, ispostavilo se da je ovaj čuveni španski umetnik i dalje "na ceni".

AP/Alastair Grant

"Žena sedi kraj prozora" na aukciji u maju prodata za 103,4 miliona dolara 

Podsetimo, "Žena koja sedi" pre samo osam godina na aukciji je plaćena oko 44,8 miliona dolara. I na slici "Woman Sitting Neae a Window" je naslikana Marija Tereza Volter, a slika je nastala 1932. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura