Aktuelno iz kulture

Stefan Arsenijević i Zrinko Ogresta dobitnici nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

15:34

Stefan Arsenijević i Zrinko Ogresta dobitnici nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije
Zrinko Ogresta - Copyright Ivica Vojnić

veličina teksta

Aa Aa

Reditelji Stefan Arsenijević za "Strahinju Banovića" i Zrinko Ogresta za "Plavi cvijet" dobitnici su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) koja će im biti uručena večeras na Festivalu evropskog filma Palić.

Na konferenciji za novinare Palićkog festivala predstavnica žirija AFIFS novinarka Blica Tanja Nježić rekla je da je Arsenijević nagradu dobio u kategoriji srpskog filma, a Ogresta srpske manjinske koprodukcije.

Nježić je rekla da je cilj nagrade AFIFS "pozicioniranje srpskog filma u evropskom kontekstu" imajući u vidu Palićki festival.

U žiriju su bili i novinari Zorica Dimitrijević iz portala za Kulturu jugoistočne Evrope i Vladimir Džudović iz Radio Beograda.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Stefan Arsenijević

Prema odluci žirija AFIFS "Strahinja Banović" je dobio nagradu jer hvale vrednim filmskim jezikom govori o najtežem na rafiniran način, i "prepleo je tradiciju sa aktuelnim, gorućim pitanje savremenog sveta, migrantima".

Nježić je podsetila da je Arsenijević u svom prvom filmu "Ljubav i drugi zločini" (2008) sarađivao sa glumicom Milenom Dravić (1940-2018), koja je bila i prva dobitnica palićke nagrade "Aleksandar Lifka".

"Milena je vrlo visoko ocenjivala njegov talenat, da ima ono nešto što je neobjašnjivo i samo se s time stiže do istinskih visina. Bila je tužna što dugo godina nije snimao film", rekla je Nježić.

Arsenijević se zahvalio Nježić na pominjanju Dravić i dodao: "Bio sam jako vezan za nju i još uvek ne mogu da verujem da nije sa nama. Važno je da je se sećamo".

"Plavi cvijet" je bio prikazan na prošlom Paliću, a Nježić je rekla da je Ogresta "reditelj istančanog rukopisa i osvedočenog opusa".

U odluci žirija AFIFS ističe se da film "snažnom a nepretencioznom poetikom ispituje nemogućnost komunikacije čoveka sa drugima i samim sobom".

Palić Film Festival

 

Ogresta je rekao da je to "prekrasna nagrada", da je njegovih osam filmova bilo prikazano na nekom od srpskih festivala, što mu je "važno i drago", i da je umesto odlaska na festivale u Italiji i Egiptu njegov emotivni izbor Palić.

"U kontekstu ovog juče šta se dogodilo i konstantnim pokušajima stvaranja negativnog duha između naša dva naroda hteo sam i svojim primerom pokazati da postoji nešto žnatno više", dodao je Ogresta.

Svojim dolaskom na Palić Ogresta je hteo pokazati da "postoji nešto puno više što nas spaja i da ne dozvolimo bilo kojim vlastima i politici da to narušava".

"Spone dva naroda su daleko dublje nego ono što nas deli, ako nas uopšte deli", naveo je Ogresta.

Hrvatski sineasta je otkrio i da je na Palić došao šest dana nakon što je proživeo infarkt.

"U ponedeljak me uhvatilo. Samo sam seo u auto, otišao u hitnu pomoć. Poslali su me u kliniku, napravili koronografiju i jedan stent. Nemam kasnijih oštećenja", rekao je reditelj.

Arsenijević je dodao da se "moramo boriti protiv osećaja da smo odvojeni, a jedini način da svet opstane, koji je na ivici propasti, jeste da se povežemo na nivou onog što je ljudsko".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura