Aktuelno iz kulture

Reditelj Tomaš Vasilevski: Film "Budale" govori o najtežoj vrsti ljubavi

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

10:21

Reditelj Tomaš Vasilevski: Film "Budale" govori o najtežoj vrsti ljubavi
Reditelj Tomaš Vasilevski: Film "Budale" govori o najtežoj vrsti ljubavi - Copyright Tanjug/Palić Film Festival/Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Poljski reditelj i scenarista Tomaš Vasilevski koji trenutno gostuje na Palićkom festivalu, kaže da njegov film "Budale" govori o najtežoj vrsti ljubavi i da njegova tabu tema može biti problematična za gledaoce.

"Volim da dolazim na Palić. To je mesto na kome i kao autor i kao gledalac možete da iskusite film jer je festival opušten i nepretenciozan", rekao je Vasilevski na festivalskoj konferenciji za novinare.

Film koji prema najavi festivala "prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka" prikazan je sinoć u okviru programa "Paralele i sudari".

"Glavni junaci nisu budalasti, ali su ispali budale i možda naivni, jer su verovali da će ljubav koju su iskusili da pobedi sve. Ali, na kraju shvataju da je to nemoguće. Zato su za mene bili budale", naveo je Vasilevski.

Vasilevski je rekao da "veštačka pravila uskraćuje život ljudima koji iskušavaju tu vrstu ljubavi", a da je filmom pokušao da preispita da li bi sam mogao da promeni mišljenje "o ljudima u incestuoznim odnosima".

Kazao je i da film još nije prikazan u Poljskoj i to će se desiti za deset dana na festivalu "New Horizons" u Vroclavu.

"Ne znam, ne mogu zamisliti kako će biti primljen. Širom sveta taj tabu, bez obzira gde, uvek je problem. To je tako veliki tabu za svakoga, da može biti teško suočavanje sa ovakvim likovima", rekao je reditelj.

Montažerka filma Beata Valentovska je priznala da je bila šokirana kada je pročitala scenario "ne toliko zbog odnosa ove dve osobe, koliko zbog osećaja koji izaziva radnja”.

Večeras, četvrtog festivalskog dana, na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje "Vesele devedesete" reditelja Lorenca Di Amika De Karvalja (van konkurencije) , a od 23 sata film "Muka mi je od sebe" Kristofera Borglija.

U selekciji "Paralele i sudari", u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi "Zatrti Franka" Gabora Fabricijusa (17h), i "Luča" Ivice Vidanovića (19h, van konkurencije).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura