Aktuelno iz kulture

Stefan Arsenijević, reditelj "Strahinje Banovića": Verujem da smo skrenuli pažnju na sebe i to mi je posebno drago

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

16:20

Stefan Arsenijević, reditelj "Strahinje Banovića": Verujem da smo skrenuli pažnju na sebe i to mi je posebno drago
Stefan Arsenijević, reditelj "Strahinje Banovića": Verujem da smo skrenuli pažnju na sebe i to mi je posebno drago - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa
Reditelj Stefan Arsenijević kaže da nije mogao zamisliti bolju prođu svog filma "Strahinja Banović" na inostranim festivailma, da njegov uspeh može otvoriti put drugim srpskim filmovima, a na jesen će početi da razvija ideje za sledeće svoje projekte.
 
Arsenijević je rekao Tanjugu da shvata koliko je osvajanje nekoliko nagrada u Karlovim Varima prošle godine, uključujući i priznanja za najbolji film, bio izuzetak za domaću kinematografiju.
 
"Film je stvarno dobro prolazio i prihvaćen po festivalima. Pratio sam ga po svet i vrlo sam zadovoljan. Ne bih mogao da zamislim bolje", rekao je Arsenijević.
 
"Strahinja Banović" je prikazan u nedelju uveče van takmičarske konkurencije na Festivalu evropskog filma Palić, gde će Arsenijeviću biti uručena večeras nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolji srpski film.
 
Prema njegovim rečima, film će u avgustu biti prikazan i u Vašingtonu, na Braču i u Sarajevu.
 
Nakon svog rediteljskog prvenca "Ljubav i drugi zločini" (2008), Arsenijević se dugo nije odvažio da snimi novi film, a prilika za to je došla kada mu je postao izazov da se pozabavi aktulenom temom migrantske krize.
 
Sa koscenaristima Bojanom Vuletićem i Nikolasom Dikreom, Arsenijević je došao na ideju da to bude savremena ekranizacija naše narodne pesme "Banović Strahinja" u konktekstu migrantske krize i "od toga trenutka su stvari krenule prirodno da se odvijaju".
 
Upitan koliko uspeh u Karlovim Varima pomogao boljem pozicioniranju srpskog filma u svetu, Arsenijević je ocenio da je to "jedan od najznačajnijih u Evropi, festival je A kategorije, i sigurno je doprineo da se čuje za domaću kinematografiju".
 
Kaže i da međunarodni uspesi naših filmova otvaraju put ka nekim filmovima koji slede.
 
"Verujem da smo skrenuli pažnju na sebe i to mi je posebno drago", naglasio je sineasta.
 
Na Paliću su u nedelju jedan iza drugog na Letnjoj pozornici prikazani "Strahinja Banović" i crna komedija "Ne" nemačkog reditelja Ditriha Brugemana, koji je tada duhovito izjavio da je bilo dobro da su filmovi išli simultano.
 
"Ditrih i ja se znamo dvadesetak godina. U jednom trenutku smo imali ideju da zajedno snimamo film, da jedan deo režiram u Berlinu, a drugi on u Beogradu. Na kraju film nije snimljen ali je ostalo divno prijateljstvo", otkrio je Arsenijević.
 
Spletom okolnosti Arsenijevićev i Brugemanov film su prikazani prošle godine u Karlovim Varima, gde je Nemac dobio nagradu za režiju. Brugeman je čak pomenuo Arsenijevićevo ime u svom filmu.
 
"U Karlovim Varima sam gledao njegov film i odjednom se pojavilo moje ime na ekranu. Bio sam potpuno iznenađen. To je posledica prijateljstva koja se nastavljaju na ovakvim festivalima kao Palić gde imate vremena da gledate filmove", rekao je Arsenijević.
 
Ispričao je i da se na velikim festivalima stalno juri po sastancima i ima puno posla dok mesta kao Palić "pružaju mogućnost da provedete neko vreme zajedno, razgovarate, gledate filmove i tako nastaju prijateljstva koja opstaju".
 
Arsenijević je rekao da trenutno ima nekoliko ideja za filmove kojima će se baviti od jeseni.
 
"Nisam se odlučio za jednu već više njih ću paralelno razvijati. Imam i dve ideje za serije. Možda nešto bude i u nastavcima", zaključio je Arsenijević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura