Aktuelno iz kulture

Snimatelju Ištvanu Borbašu uručena nagrada na Paliću: "Najljudskiji festival na kome sam učestvovao"

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

23:25

Snimatelju Ištvanu Borbašu uručena nagrada na Paliću: "Najljudskiji festival na kome sam učestvovao"
FoNet/Festival evropskog filma Palić/Damir Vujković - Copyright FoNet/Festival evropskog filma Palić/Damir Vujković

veličina teksta

Aa Aa

Snimatelju Ištvanu Borbašu  uručena je  nagrada "Andergraund spirit" za izvanredan dorpinos na polju nezavisnog filma na Festivalu evropskog filma Palić.

Programski direktor festivala Miša Mogorović je uručujući priznanje Borbašu na Letnjoj pozornici Palića istakao da se radi o "jednom od velikana kinematografije i jednom od umetnika koji su obeležili film".

"Za njega u pravom smislu važi ona poslovica da slika govori više od hiljadu reči", rekao je Mogorović.

Borbaš je rođen u Budimpešti, karijeru je ostvario u Švedskoj, a osim više od 50 reklama snimio je brojne kratke filmove i nekoliko igranih.

Među njima se ističe saradnja sa rediteljem Rojem Andersonom, čiji je film "Golub sedi na grani i razmišlja o postojanju" nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji 2014. godine.

"Radio sam 30 godina sa Andersonom i rezultat je da stojim sad ispred vas. Srećan što primam ovu nagradu i moram primetiti da je ovo najljudskiji festival na kome sam učestvovao", rekao je Borbaš..

On je posebno istakao Mogorovića i selektora festivala Nikolaj Nikitina kao "dvojicu mladih ljudi punih energije koji daju festivalu punu snagu u ovim teškim okolnostima".

Festival evropskog filma je večeras proglasio slovenačkog producenta Aleša Pavlina za prvog Palićkog ambasadora, koji je pred gledalištem simbolično poneo crvenu lentu.

Direktor Otvorenog univerziteta Subotica Ilija Tatić je rekao da je Pavlin jedan od brojnih prijatelja Palića koji su u protekle tri decenije na sve moguće načine pomagali da se "palićka porodica proširi".

"Dolazim godinama ovamo i stvarno se trudim da pomognem kad me zamole za nešto. Tako će biti i dalje"; rekao je Pavlin.

Šeste večeri Palićkog festivala u Glavnom takmičarskom programu prikazani su filmovi "Blizu" belgijskog reditelja Lukasa Donta i francuski "Pušenje izaziva kašalj" Kventina Dupijea.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura