Aktuelno iz kulture

Festival u Somboru otvara film "Koncentriši se, baba" u čast Mire Banjac, a Slavku Štimcu u završnici uručuju nagradu Specijalni Ernest

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2021

-

17:36

Festival u Somboru otvara film "Koncentriši se, baba" u čast Mire Banjac, a Slavku Štimcu u završnici uručuju nagradu Specijalni Ernest
Festival u Somboru otvara film "Koncentriši se, baba" u čast Mire Banjac, a Slavku Štimcu u završnici uručuju nagradu Specijalni Ernest - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Treći somborski filmski festival biće održan od 13. do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor, a na otvaranju festivala u čast Mire Banjac biće prikazan film "Koncentriši se, baba" bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice.

Legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

U pomenutom filmu Pjera Žalice igra glavnu ulogu, a projekcija je zakazana za 13. jul u 21 čas u Atrijumu Gradske kuće.

"Koncentriši se, baba" prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada.

Kako su naveli organizatori, na svečanom zatvaranju festivala, nagrada će biti uručena i prošlogodišnjem dobitniku ove nagrade, Slavku Štimcu, još jednoj legendi domaćeg filma.

Printscreen YouTube/Klasik TV

Štimcu će 16. jula biti uručen Specijalni Ernest na festivalu u Somboru

Na repertoaru trećeg festivalskom izdanja naći će se 15 filmova u pet selekcija (Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu), a selektor programa je Dejan Dabić.

"Treće izdanje Somborskog filmskog festivala će nastojati da u dva takmičarska programa nastavi put koji su trasirali selektori prethodnih festivala, ukazujući i nastavkom festivalskog kontinuiteta, kao i tradicionalnim pratećim programom `Kad bi Sombor bio Holivud`, da Sombor ima značajan filmski potencijal koji bi mogao biti još više iskorišćen u godinama koje slede. Grad Ernesta Bošnjaka, pionira filma na ovim prostorima, to svakako zaslužuje", kaže Dabić.

Selekcija Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa ambasadom ove zemlje, i prikazuje ostvarenja iz savremene švedske kinematografije, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina.

Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova, radionice i koncerti.

"Radujemo se što će sedma umetnost obojiti pik leta u Somboru. Nastojali smo da, iz godine u godinu, unapređujemo ovu manifestaciju, da rastemo, i verujem da će ljubitelji filmova i festivala to prepoznati. Selekcije su napravili vrsni filmski radnici, nastojeći da obuhvate različite preferencije. Svako će prepoznati nešto po svom ukusu, od autorskih filmova do dokazanih i nagrađivanih ostvarenja. Naš cilj je da prvenstveno promovišemo domaće filmsko stvaralaštvo u najlepšim ambijentima, da okupimo filmadžije i priredimo im zavidan program", poručuje Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor i Somborskog filmskog festivala.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, kao i na Trgu Svetog Đorđa.

Komentari (0)

Kultura