Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba "Pozdrav iz Ukrajine": Fotografije ratnih dejstava uz minut ćutanja

Komentari

Autor: Tanjug/Fonet

25/07/2022

-

22:29

Otvorena izložba "Pozdrav iz Ukrajine": Fotografije ratnih dejstava uz minut ćutanja
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa mladih za ljudska prava, u saradnji sa Ambasadom Ukrajine u Srbiji, organizovala je večeras izložbu fotografija "Pozdrav iz Ukrajine", povodom 150 dana od početka rusko-ukrajinske krize.


Izložba, na kojoj 20 fotografija prikazuje ratna dešavanja u toj zemlji, otvorena je Endžio (NGO) habu u Beogradu, a uz minut ćutanja, otvarajući izložbu, ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je da fotografije svedoče o posledicama strašne i sveobuhvatne ruske agresije na Ukrajinu.

On je rekao i da je izložba osmišljena da širi istinu o zločinima Putinovih, kako ih je nazvao "neonacista i neostaljinista, u Ukrajini".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Fotografije bolje od bilo koje reči pokazuju rezultate ruske agresije i govore o tome zašto je zajedno moramo zaustaviti", rekao je Tolkač.

On je rekao da ljudi u Srbiji imaju priliku da na fotografijama vide "pravo lice" Rusije, i da, kako je naveo, shvate pretnje koje ona predstavlja po celo čovečanstvo.

"Moj lični naklon autorima fotografija koji su više puta rizikovali živote da bi svet saznao istinu o događajima koji se dešavaju u Ukrajini", kazao je Tolkač.


Rekao je i da više od 80 odsto Ukrajinaca ne želi mir po cenu narušavanja teritorijalnog integriteta, a više od 90 odsto njih, veruje u pobedu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.


Ispred prostora u Dobračinoj ulici okupila se grupa proruski orijentisanih građana koji su nosili slike predsednika Rusije Vladimira Putina i rusku zastavu i sa kasetofona su puštali ruske pesme tokom obraćanja Tolkača.

FoNet/Zoran Mrđa

 

U trenutku kada je pozvao na minut ćutanja čula se ruska pesma, što je on komentarisao rečima: "Rusi nam ne daju ni da odamo počast nastradalima kako treba". 

Komentari (0)

Kultura