Aktuelno iz kulture

"Muzikom do prijateljstva": Muzičari iz celog Zapadnog Balkana u jednom orkestru

Komentari
"Muzikom do prijateljstva": Muzičari iz celog Zapadnog Balkana u jednom orkestru
"Muzikom do prijateljstva": Muzičari iz celog Zapadnog Balkana u jednom orkestru - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

"Muzikom do prijateljstva" mogao bi biti slogan Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana. Za okupljene mlade muzičare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, letnji raspored nastupa je impresivan: Priština, Skoplje, Novi Sad, Mostar i Kotor, a nastavlja se u Nemačkoj: Berlin, Kasel, Esen, Ahen i Kenigsvinter. Program čine dela Edvarda Griga, Frederika Šopena, Gertija Druge, Aleksandra Tasmana, Dmitrija Šostakoviča.

Iz različitih gradova i sa različitih muzičkih akademija stižu mladi, talenti puni elana.

"Glavna ideja ovog orkestra je da dovede mlade profesionalce, da sviraju zajedno, da žive zajedno, da zajedno provode vreme i da postanu prijatelji kroz naše projekte", objašnjava Desar Sulejmani, umetnički direktor/dirigent orkestra.

Turneja od 10 koncerata, počela je u Prištini, pa preko Skoplja, Novog Sada, Mostara i Kotora, završava se u Nemačkoj, u Berlinu, Kaselu, Esenu, Ahenu i Kenigsvinteru. Na probi su svi disciplinovani, pomno prate maestra Sulejmanija.

Euronews/Printscreen

Desar Sulejmani

Fuad Šetić kaže da su svi muzičari fantastični.

"Pravimo jako lepu muziku, jako lepu priču, u smislu na visokom nivou. Maksimalni su i kriterijumi, naravno, želimo da zaista ponudimo najbolje moguće. Ovo će biti moj prvi koncert sa Western Balkan orkestrom i nadam se da će ih biti još puno, puno, jer zaista vredi raditi u ovakvoj ekipi", rekao je ovaj muzičar i dirigent.

Kao i izvođači, i kompozicije su iz različitih krajeva, a uzbuđenje umetnika, vrhunac dostiže na koncertu.

"Naš koncertni program uključije veoma važne radove klasične muzike za gudački ansambl i za kamerni orkestar, kao što su varijacije na Freskobaldija, poljsko-francuskog kompozitora, Aleksandra Tansmana. Takođe ćemo imati svetsku premijeru ovde u Prištini, delo albanskog kompozitora, Gerti Druge, imaćemo i veoma bitno delo koje je napisao Dmitri Šostakovič", ističe Sulejmani.

Žice violina, viola, violončela i kontrabasa, vođene veštim prstima, dočaravaju svu lepotu muzike, ali mladi muzičari, osim virtuoznosti, šalju i poruke mira.

Euronews/Printscreen

Fuad Šetić

"Poruka koju šaljemo, da još jednom, opet, mladi čiste nerede koji su nam ostali u amanet, kako mi kažemo u Bosni, koji su nam ostavili u nasleđe i evo dosta to uspešno radimo. Stariji možda mogu da uče nešto od nas", smatra Šetić.

Unoseći vedrinu među članove orkestra, ponosan na njihov talenat i zalaganje, i dirigent šalje poruku zajedništva.

"Poruka naše grupe i ideja našeg projekta je da poveže ljude, da im da priliku da kroz muziku budu zajedno. Želimo da povežemo gradove, želimo da povežemo ceo region Zapadnog Balkana sa našim članovima, sa našom muzikom, sa našom kulturom i to je naš glavni cilj, povezivanje ljudi, povezivanje gradova i povezivanje celog regiona", dodao je Desar Sulejmani.

A poruka je i to što je koncert u Prištini održan u katedrali Majke Tereze, a u Novom Sadu u Sinagogi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura