Aktuelno iz kulture

"Kritika na selu": Kako stanovnici Stare planine doživljavaju savremenu umetnost?

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Živopisno selo Dojkinci na Staroj planini, daleko od civilizacije, zaustavljeno je u vremenu starih kuća, netaknute prirode i brze, bistre reke koje su meštani odbranili od cevi.

Kao potpuni kontrast ovom okruženju - savremena umetnost i dvadesetoro umetnika koji svoje radove izlažu kritici meštana. To je ideja Beogradske umetničke radionice "Bura".

Predstavnica ove radionice Radmila Duda Ludošan kaže da je njihova zamisao bila da u sociološki i kulturološki neobične stvari za taj prostor i sredinu donesu pred meštane i čuju njihove spontane reakcije na nešto sa čim se nikad ranije nisu susreli.

"S druge strane, sami umetnici imaju priliku da dobiju reakciju na koju možda i nisu navikli i koja nije obojena nekim pomalo ličnim interesima, nekom uspostavljenom hijerarhijom u kojoj se oni kreću", kaže Ludošan za Euronews Cult.

Beogradska umetnička radionica "Bura" je neprofitna nevladina organizacija osnovana  2000. godine sa ciljem da afirmiše kulturu u svim formama i korelacijama. Od tada je realizovala jedanaest multimedijalnih akcija, a ovaj projekat podržalo je i Ministarstvo kulture.

"Bura pokušava da uvek bude sveža. U našem statutu je uvek pronalaženje novih prostora i načina, novih vidova izlaganja, pronalaženja novih mesta interakcija sa novim idejama prostora za izlaganje, ne samo fizičkog, već i kreativnog, idejnog", objašnjava Ludošan. 

Ideja se dopada vizuelnoj umetnici Katarini Jovanović Alfi, koja ukazuje na centralizovanost umetnosti i jaz između umetničke i neumetničke publike.

"Ovo je primer da se razbije to neko stakleno zvono umetničke scene koje postoji još od modernizma.

Cult Euronews Srbija

 

Zanimljivo je da meštani komentarišu radove, što daje neki novi uvid u rad umetnika jer dolazi iz nekog prečišćenijeg gledišta. U svakom smislu je ovo interesantno i bitno za umetnost", rekla je ona.

Ivica Veljković, predsednik saveta Mesne zajednice Dojkinci ovako je ocenio zamisao "Bure": "Mi smo, u stvari, nepublika. Reakcije su zanimljive, od čuđenja i kritike do oduševljenja. BURA je to htela da izazove ovde na Staroj planini, tu neku ljudsku emociju koja nije svojstvena kritičarima. Kritičar govori 'knjiški', a naši će to reći iz srca".

A kako su reagovali meštani, možete pogledati u snimku emisije Euronews Cult.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura