Aktuelno iz kulture

"Bane Bumbar" ispraćen u večnost: Na Novom groblju sahranjen glumac Branko Cvejić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

01/08/2022

-

14:30

"Bane Bumbar" ispraćen u večnost: Na Novom groblju sahranjen glumac Branko Cvejić
"Bane Bumbar" ispraćen u večnost: Na Novom groblju sahranjen glumac Branko Cvejić - Copyright FoNet/JDP/Nebojša Babić, 24sedam/Katarina Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Porodica, prijatelji i kolege preminulog Branka Cvejića ispratili su danas legendarnog glumca na večni počinak  na Novom groblju u Beogradu. 

Cvejić koji će ostati upamćen po brojnim ulogama u filmu, pozorištu i na televiziji, preminuo je 26. jula u 75. godini života.

Na sahranu čuvenog "Baneta Bumbara", pored porodice, došlo je mnogo njegovih kolega i prijatelja - Irfan Mensur, Miki Manojlović sa suprugom Tamarom Vučković, direktorkom JDP, Nada Šargin, rediteljka Tatjana Mandić-Rigonat, Radovan Vujović, Bule Goncić, Svetlana Bojković, Dragan Mićanović, Radoslav Zelenović, Anita Mančić, Branimir Brstina...

Jugoslovensko dramsko pozorište, kojim je Cvejić svojevremeno upravljao, najavilo je prošle nedelje da će komemoracija čuvenom "Banetu Bumbaru" biti održana u septembru, ali tačan datum još nije poznat.

Ćerka Bojana je opraštajući se od oca podsetila da je "on voleo život i ljude", da je uživao u ironiji sa pravednošću, pošto je i sam ima ironičan odnos prema sebi.

"Ljutnja je kod njega bio pozorišna iluzija koja će proći. Umeo je da zaboravi i oprosti... Ništa mu nije bilo teško ako će doprineti višem cilju", rekla je između ostalog.

Prema njenim rečima, Branko Cvejić je posvećenost i osećanje odgovornosti prema drugima pokušao da prenese na svoju decu, a porodici će biti teško da se suoči sa prazninom nakon odlaska glumca.

Sin Žarko Cvejić je rekao da glumac "nije bio najprisutniji otac na svetu, a razlog je strastvena odanost pozorištu i glumi".

"Iza odanosti poslu krila se odanost ljudima sa kojima je radio. Nije pravio razliku između premijere i reprize predstave, snimanja makar i studentskog filma", naveo je mlađi Cvejić.

Prema njegovim rečima, glumac je "umeo dobro da se zeza i sa velikanim, ali i pijačnim prodavcima".

"Voleo je život do poslednjeg dana, čak i u ovakvoj zemlji, u bedi devedesetih... i bedi današnje Srbije", naveo je Cvejić.

Cvejić je rođen u Beogradu 25. avgusta 1946. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Na poziv Bojana Stupice postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u maju 1967. U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga. Igrao je u više od 40 filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama i dramama. Jedna od čuvenih bila je Lister iz "Porodičnog blaga".  

"Zovite me Bane Bumbar do kraja života, i kad umrem zovite me Bane Bumbar. Kakvo mi se sad čini to vreme? Nerviraju me čiče koje pričaju da je u njihovo vreme bilo sve bolje, ali stvarno, verujte mi, u moje vreme je bilo nekako lakše i bolje, nismo imali bar ovaj teror koji se zove griža savesti", rekao je pre skoro dve decenije Cvejić, kome je uloga Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode" bila jedna od najznačajnijih u karijeri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura