Aktuelno iz kulture

Kolege iz zemlje i regiona se opraštaju od preminulog glumca: "Cveju se nije moglo ne voleti"

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

26/07/2022

-

23:44

Kolege iz zemlje i regiona se opraštaju od preminulog glumca:  "Cveju se nije moglo ne voleti"
Tanjug/Dimitrije Goll - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Na vest o smrti glumca Branka Cvejića (1946-2022) večeras se na društvenim mrežama od njega opraštaju ličnosti iz sveta pozorišta i glume.

Uz zajedničku fotografiju sa Cvejićem glumac Milan Marić je na svom tviteru napisao "Zbogom, Cveki", dok je dramaturškinja Biljana Srbljanović na svom nalogu postavila njegovu sliku iz mlađih dana i poruku: "Zauvek".

 

 

"Pročitajte samo ono šta je Branko Cvejić stvarao i čega je bio deo i biće vam jasno ko je bio Branko Cvejić. Jedna od najvažnijih ličnosti jugoslovenskog pozorišnog života. Hvala, Cvejo!", napisao je glumac Goran Šušljik na svom tviteru.

 

 

Glumica Iskra Brajović je na svojoj fejsbuk stranici napisala da ne ume više da sroči na koji način ovi odlasci otimaju fragment po fragment njenog bezbrižnog detinjstva.

"A da ne govorim o tome koliki su doprinos imali našoj kulturi, i koliko su već za života postali besmrtni... Vidimo se, jednom, Cvejo", napisala je Brajović.

Zagrebačka pozorišta rediteljka Snježana Banović na svojoj fejsbuk stranici je napisala da je stigla "pretužna vest" o odlasku Cvejića.

"Veliki gubitak za Jugoslovensko dramsko pozorište, za kolege, publiku, za sve nas koji smo ga pratili na sceni i na ekranu, za sve koji su ga voleli, jer se Cveju nije moglo ne voleti", rekla je Banović.

Svoju poruku Banović završava sa: "Počivaj u miru, dragi prijatelju, Glumčino. Ostaješ u mome srcu zauvek".

 

 

Sarajevski pozorišni reditelj Dino Mustafić je na tviteru naveo da je zahvaljući teatru upoznao mnoge ljude koji su mu postali bliski kao deo uže familije, a "jedan od njih je Cveja".

"Neka te čuvaju anđeli dobri moj. Nedostajaćeš mi mnogo", poručio je Mustafić.

Od glumačke legende oprostilo se i pozorište čiji je bio dugogodišnji član i bivši direktor.

"Likom i delom ostavio je za sobom osoben i svetao trag, trajan doprinos ne samo srpskoj kulturi, umetnosti i društvu", navodi se u objavi JDP-a.

 

 

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je večeras Tanjugu da je Branko Cvejić bio glumac svih medija i žanrova, koji je svakoj ulozi prilazio sa istim poštovanjem.

"Jugoslovensko dramsko pozorište je u Branku Cvejiću imalo jednog od najdugovečnijih upravnika. On je poput Baneta Bumbara na kraju serije Grlom u jagode, uz zalazak sunca prešao most. Otišao je glumac koji nikad nije ostario", rekao je Karl.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je večeras za Tanjug da je odlazak glumca Branka Cvejića zapravo odlazak simbola njegove generacije.

Kako je Zelenović naglasio, prva pomisao na karijeru Branka Cvejića je sećanje na njegovu ulogu Baneta Bumbara u testamentarnoj televizijskoj seriji "Grlom u jagode" Srđana Karanovića.

"Svi su Cvejića vezivali za pozorište, a on je bio zapravo izuzetan glumac i na filmu i na televiziji, njegova karijera je trajala 60 godina i gotovo da nema značajnijeg filma u jugoslovenskoj kinematografiji u kojem Cvejić nije igrao", rekao je Zelenović.

Komentari (0)

Kultura