Aktuelno iz kulture

Objavljeno sedam potencijalnih gradova domaćina Evrovizije, London nije na spisku

Komentari

Autor: Euornews Srbija, BBC

12/08/2022

-

19:03

Objavljeno sedam potencijalnih gradova domaćina Evrovizije, London nije na spisku
Evrovizija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pesma Evrovizije 2023. definitivno neće biti održana u Londonu, a BBC je objavio listu od sedam gradova kandidata za domaćine ovog muzičkog takmičenja: Birmingem, Glazgov, Lids, Liverpul, Mančester, Njukasl i Šefild. Ovo su gradovi koji su prošli u uži izbor za domaćine, a pored njih bilo je još 13 zainteresovanih, preneo je britanski javni servis.

Tradicionalno, takmičenje je trebalo da se održi u zemlji pobednici ovogodišnjeg izdanja, Ukrajini, ali zbog rata je Evropska radiodifuzna unija odlučila da napravi izuzetak.

Uži izbor od sedam gradova zasnovan je na njihovim mogućnostima, a domaćin će biti onaj grad koji bude najbolje pokazao da ima "kapacitet, sposobnost i iskustvo da ugosti događaj ovakvog obima i složenosti", kako se navodi. 

U saopštenju se ističe da je proces selekcije bio "u velikoj meri usmeren ka demonstriranju prethodnog iskustva u organizovanju velikih međunarodnih događaja, kao i na mogućnost da gradovi pokažu da mogu organizovati manifastacije koje slave savremenu muziku", preneo je BBC.

Ko su favoriti?

London, na primer, nije među kandidatima zbog toga što britanska vlada želi da decentralizuje zemlju time što će velike događaje povremeno organizovati i van prestonice. Još neki od gradova koji se ne nalaze na spisku potencijalnih domaćina su Aberdin, Brajton, Bristol i Darlington.

Pet od sedam gradova u užem izboru nalazi se na severu Engleske, pri čemu Glazgov predstavlja Škotsku. Nijedan velški grad nije podneo kandidaturu, dok je Belfast jedini grad iz Severne Irske koji je bio potencijalni domaćin.

Preostalih sedam gradova biće ocenjeno na osnovu sledećih kriterijuma: Posedovanje odgovarajućeg mesta i dovoljno prostora za ispunjavanje zahteva, obaveza koju grad može preuzeti prilikom organizacije, uključujući i finansijski doprinos, snaga kulturne ponude koja uključuje lokalne i regionalne aktivnosti van kamera, kao i prikazivanje ukrajinske kulture i muzike i usklađivanje sa strateškim prioritetima koje BBC ima kao javni servis poput podrške kreativnoj ekonomiji u Velikoj Britaniji.

Pobednika i domaćina Evropvizije 2023. će izabrati BBC i organizatori Evrovizije, a biće objavljen na jesen. Glazgov i Birmingem su proglašeni za favorite kladionica, dok su se Glazgov i Mančester pokazali kao najpopularniji u anketama na sajtovima obožavalaca Evrovizije.

Komentari (0)

Kultura