Aktuelno iz kulture

Egipatska mumija na pregledu u milanskoj bolnici

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

12:10

Egipatska mumija na pregledu u milanskoj bolnici
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drevni Egipat "sudario" se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT u italijanskoj bolnici, a u okviru istraživačkog projekta za otkrivanje njenih tajni, preneo je Rojters.

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gde će stručnjaci osvetliti njegov život i običaje sahranjivanja od pre skoro 3.000 godina.

"Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule", izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine pre nove ere, gde je ime Ankhekhonsu, što znači "bog Khonsu je živ", ispisano na pet mesta.

Istraživači veruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumeju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tela.

"Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja ... Možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja", rekla je Malgora.

Komentari (0)

Kultura