Aktuelno iz kulture

Beti Đorđević za Euronews Srbija: Kad stanete na scenu, to niko ne može da vam oduzme

Komentari
Euronews Cult

veličina teksta

Aa Aa

Beti Đorđević nikada nije odustajala od puta kojim je verovala da treba da ide. Sa scene se povukla početkom osamdesetih godina. Vratila se pre nekoliko godina, kada su njen specifičan glas otkrile neke nove generacije, a na poslednjem Nišville Jazz festivalu dobila je Nagradu za životno delo.

Njen vokal oduševio je i čuvenu Elu Ficdžerald, sa kojom je jedne večeri sedamdesetih godina i pevala. 

Iako je jedan šlager obeležio njenu karijeru, džez je, kaže, bio i ostao njen život. O priznanju koje je dobila, ali i ljubavi prema džezu govorila je za emisiju Cult na Euronews Srbija.

"Veliko uzbuđenje koje se može preneti i na druge", rekla je Beti komentarišući osvojenu nagradu. 

Euronews/Dragan Živanović

 

"Dešavalo mi se, jer me život nije mazio, da mi nije ni do čega, ali kad stanem na scenu i krenu prvi taktovi, ja sam druga osoba i uživam u onome što radim. Ne može da se kaže 'Ja ću pevati džez' - to mora da se oseti", dodala je ona.

Oduvek je znala da će se baviti muzikom: završila je muzičku školu i svirala klavir i violončelo. U šali kaže da nikada ne bi zapevala da se nije udala za, u to vreme popularnog, gitaristu i pevača Slobodana Boba Đorđevića.

"On je pevao u Zapadnoj Nemačkoj, u klubovima. Bili su jako popularni američki klubovi. Kada odem tamo, čula sam neke devojke koje pevaju i pomislila: 'Ja bih ovo mogla da radim'. Pratili smo top liste. Pevali sjajan repertoar, velika imena. Bili smo atrakcija za Beograd", ispričala je Beti.

Najveću popularnost doneo joj je jedan šlager - "Počnimo ljubav iz početka" - koji je za nju napisao Aleksandar Korać za nastup na Beogradskom proleću 1976. godine.

Nišville Jazz Festival

 

"Dopala mi se na prvu. I dobro sam otpevala. Ali, već tu počinju da se gase festivali, kraj sedamdesetih i neka nova muzika. 1980. sam snimila još jedan LP koji je neslavno prošao, došla je neka folk muzika, nemam ništa protiv, ali nije trebalo da unište tako zabavnu muziku, šlagere", rekla je Beti.

Nije želela da se povinuje trendovima. Povukla se i nastavila povremeno da peva u klubovima za odabranu publiku. Kaže da se nijednog trenutka, nije se pokajala.

"Imala sam ponuda, nisam pristala, ne bih nikada. Možda je ova nagrada satisfakcija da ste ostali na pravom putu? Da. Da budem neskromna, imam ja svoje argumente i svoj alat. Kad stanete na scenu, to niko ne može da vam oduzme. Zadovoljna sam, uživam u onome do čega mi je stalo, to je najvažnije u životu", zaključila je Beti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura