Aktuelno iz kulture

Osuđen čuvar galerije u Rusiji koji je docrtao oči na milion dolara vrednoj slici

Komentari

Autor: Art Newspaper

31/08/2022

-

14:08

Osuđen čuvar galerije u Rusiji koji je docrtao oči na milion dolara vrednoj slici
Ana Leporskaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvar zaposlen u Jeljcin centru u Jekaterinburgu, koji je prošlog decembra docrtao oči na apstraktnoj slici avangardne umetnice Ane Leporskaje, osuđen je za vandalizam.

Prema pisanju Art Newspaper, određena mu je kazna od 180 sati društveno korisnog rada, kao i podvrgavanje psihijatrijskoj proceni.

Slika pod nazivom "Tri figure" pozajmljena je Jeljcin centru iz moskovske Tretjakov galerije i vredna je oko 1,2 miliona dolara.

Nakon što su posetioci obavestili osoblje galerije da se na licu figura na slici Leporskaje vide oči dodate hemijskom olovkom, vesti o neobičnom slučaju vandalizma obišle su svet.

Policijskom istragom utvrđeno je da je počinilac 64-godišnji Aleksandr Vasiljev, čuvar zaposlen u privatnoj kompaniji, kom je to bip prvi dan na poslu.

Jeljcin centar žalio se policiji, ali je Ministarstvo unutrašnjih poslova isprva odbilo da podnese tužbu protiv Vasiljeva, jer je šteta smatrana "beznačajnom". U međuvremenu, slika je restaurirana i vraćena u Galeriju Tretjakov.

profimedia

Aleksandar Vasiljev

Slučaj je zainteresovao mnoge, naročito nakon što je ruski sajt E1 objavio intervju sa počiniocem, u kom je otkriveno da je reč o odlikovanom veteranu ratova u Avganistanu i Čečeniji, koji je zbog svog službovanja trpeo brojne fizičke i psihološke posledice. 

On je za ruske medije rekao da je mislio kako je delo Leporskaje "dečji crtež" i da su ga tinejdžeri koji su bili u poseti muzeju nagovorili da joj docrta oči. 

"Ja sam budala, šta sam to učinio", rekao je on.

Iako su njegovi advokati pokušali da izdejstvuju odbacivanje optužbi protiv njega, Galerija Tretjakov na kraju je dobila slučaj.

Komentari (0)

Kultura

"Evrovizija slavi antisemitizam, okultizam i satanizam": Švajcarski konzervativci ne žele titulu domaćina takmičenja