Aktuelno iz kulture

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Počela najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2022

-

11:22

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Počela najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope
Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Počela najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope - Copyright V. Veličković

veličina teksta

Aa Aa

Peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, sinoć je pokrenuo pogone kreativnih industrija na gotovo 30 lokacija u novosadskom Distriktu, što je označilo početak do sada najznačajnijeg izdanja tog legatskog projekta Evropske prestonice kulture.

Kroz preplitanje pet vrsta umetnosti – vizuelnu, izvođačku, primenjenu, arhitekturu i književnost, u nekadašnjim prostorima industrijskog nasleđa, a danas centru savremenog stvaralaštva, četvorodnevno otvaranje je svojevrstan Kaleidoskop u malom, što je tek uvod u pet nedelja koje će okupiti gotovo 1.000 svetskih, evropskih i domaćih umetnika i umetnica.

Izložbama novomedijskih srpskih umetnika poput Vladimira Lalića, najboljih fotografa iz 36 svetskih zemalja, stručnjaka iz oblasti scenskog dizajna, novosadskih i francuskih slikara, spojem umetnosti i video igara, Distrikt je pretvoren u inovativni i nesvakidašnji muzej najrazličitijih oblika vizuelne umetnosti. Publika će 22 izložbe imati prilike da pogleda sve do 4. septembra.

Već danas u Distriktu očekuju nas koncerti američkog benda Hercules and Love Affair i finskog sastava Apocalyptica na Muzičkoj sceni 1 i nastupi Dragons fuel, DJ Traumer i DJ Zakiri na Muzičkoj sceni 2 gde će se održati i Muzičko-plesni performans "Mirrors". U subotu, na Muzičkoj sceni 1 nastupiće bend iz Hrvatske Pocket Palma i engleski bend Republica, dok će pored njih na Muzičkoj sceni 2 nastupiti bend Short Reports, Tidal Pull, Monk ansambl Brainstorm & Dance i bend Reci cimet.

V. Veličković

 

Poslednjeg dana otvaranja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture koncerte će održati LP Duo na Muzičkoj sceni 1 i DJ Killo Killo, DJ Vukašin Vojvodić, Prisoners of Surprise i Fusion Masters na Muzičkoj sceni 2. U objektu Proizvodnja (bivši Kvoter) biće održani muzički programi pod nazivom Showcase u okviru kojih će u petak nastupiti Nataleé, Manivi, Retrospektiva i A.N.D.R. i SevdahBABY, a u subotu će nastupiti Jana Vuković, Iva Lorens, Ata, Galatheia i Tam.

U naredna tri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, ljubitelji izvođačke umetnosti na Teatarskoj sceni 2 mogu pogledati tri predstave – zagrebačku predstavu "Parte Parte" u petak, predstavu "Metronomija" u subotu i predstavu "La La La" Nacionalnog baleta Severne Makedonije u nedelju. U okviru manifestacije Tanz Platz, koja ima za cilj da predstavi mlade aktere na evropskoj sceni i tendencije u savremenom plesu, održaće se festival savremenog plesa.

Ljubitelji filma će i u naredna tri dana uživati u novim i starim remasterizovanim filmovima. U petak će biti prikazan film "Komedija na tri sprata" kod Češkog magacina, kao i filmovi "Heroji" i "Heroji radničke klase" kod studentskog doma Živojin Ćulum. Trećeg dana otvaranja, kod Češkog magacina biće prikazan film "Ala je lep ovaj svet" s Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, dok će kod studentskog doma Živojin Ćulum publika moći da pogleda film "Mrak". Poslednjeg dana otvaranja, film "Leto kada sam naučila da letim" biće prikazan kod Češkog magacina.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture slobodan je. Saobraćaj će do 6. septembra biti zatvoren na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta – oko košarkaškog terena.

Nakon otvaranja dolazi nedelja posvećena arhitekturi. Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura