Aktuelno iz kulture

Više od sto programa i 400 umetnika na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2022

-

10:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Peti Kaleidoskop kulture, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, počinje danas 1. septembra i do 4. septembra će obuhvatiti više od sto umetničkih programa, na 27 lokacija u novosadskom Distriktu.

Gošća Euronews Srbija tim povodom bila je portparolka tog događaja Milana Milovanov, koja je detaljno predstavila ovogodišnji program.

"Kaleidoskop kulture zasniva se na konceptu da se kulturni događaji odvijaju širom grada. U Novom Sadu smo navikli prethodnih godina pa i decenija da se sve dešava u centru. Međutim, upravo se to nekako menja kroz projekat Evropske prestonice kulture i što je još važnije, programi se realizuju na nekim lokacijama gde to ne biste očekivali kada pričamo o kulturnim događajima", rekla je Milovanov.

Publika će pratiti programe na izvođačkim i muzičkim scenama, dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima u Distriktu, poput Fabrike, Radionice, Biroa, Skladišta, ali i Gvožđare, Lančare, gde nas očekuju 22 izložbe, 12 filmskih projekcija, kao i 22 koncerta, različiti performansi, tribine i paneli.

Kaleidoskop kulture

 

"Ovo će biti i po kvantitetu i po kvalitetu na mnogo višem nivou, nego prethodne godine. Pogotovo zato što je reč o titularnoj godini, ali i zato što Kaleidoskop kulture pretenduje da ostane legat i nakon toga. Ono što će obeležiti četiri dana otvaranja je više od sto programa, oko 400 umetnika iz čak 40 zemalja sveta", istakla je sagovornica Euronews Srbija.

Milovanov je ukazala da će otvaranje kroz pet vrsta umetnosti obeležiti jedna od najvećih interaktivnih instalacija u Evropi "Autokorekt" umetničkog kolektiva "Karakatag" koja se prostire duž 300 kvadratnih metara na fasadi Fabrike. Svojim medijskim sadržajima i kretanjem, sistem robotizovanih mašina i uređaja stvara specifični ples na fasadi, transformišući zgradu Fabrike u scenu, a prolaznici će na ovaj način biti uključeni u magičnu koreografiju.

Radionica, Fabrika, Gvožđara, Biro, Skladište, Lančara, kao i otvoreni prostori nadomak pomenutih objekata, biće mesto za 22 izložbe, kojima će program i zvanično početi u 19 sati.

Kroz vizuelnu umetnost predstaviće se evropski i regionalni stručnjaci iz oblasti scenskog dizajna, umetnici mlađe generacije studenata Akademije umetnosti, najbolji mladi fotografi iz 36 zemalja, stručnjaci iz oblasti video-igrica koji povezuju nauku i umetnost, novomedijski umetnici poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije, Gorana Despotovskog, ali i evropski priznati novosadski slikari Petar Mirković, Boris Lukić i Tadija Janičić, kao i francuski savremeni slikari.

Filip Petronijević

 

U izvođačkoj umetnosti, prvog dana Kaleidoskopa kulture, dobitnica Gremija, Dobet Gnahore, nastupiće sa novosadskim umetnicima i volonterima u performansu koji će biti umetnički i kritički odgovor na čuveni slet – "Nasuprot vetru – odgovor na slet" na Izvođačkoj sceni 1, dok će na Izvođačkoj sceni 2, sat kasnije biti izvedena predstava "Sofia" Bitef teatra. Performans "Vremenska kapsula" publika će pratiti pored Kulturne stanice Liman. Takođe, do 4. septembra na otvaranje Kaleidoskopa kulture dolazi i proslavljeni švedski koreograf japanskog porekla, Satoshi Kudo, ali i vodeći regionalni plesni ansambli, poput Nacionalnog baleta Severne Makedonije, Bitef teatra, Zagrebačkog plesnog centra i drugih.

Prvo veče biće obeleženo i nastupom Borisa Kovača na Muzičkoj sceni 1, di-džeja Filipa Grujića, sastava Vladimir Samardžić Trio + 1 i beogradskog sastava Vrooom na Muzičkoj sceni 2. U objektu Proizvodnja nastupiće Turbo trans turisti, makedonski sastav 21 vek, kao i bend Zauvar, a do 4. septembra nastupiće i Apocalyptica, Hercules and Love Affair, Pocket Palma, Republica, LP duo, Dragon's Fuel, Novo lice udaraljki, di-džej Zakiri, di-džej Traumer, Brainstorm & Dance, Reci cimet, Short Reports, Tidal Pull, di-džej Vukašin Vojvodić, di-džej Voja Killo Killo, Prisoners of Surprise, Fusion Masters, Yugo Bleja, Natalieé, Manivi, A.N.D.R. x Retrospektiva, SevdahBABY, Jana Vuković, Iva Lorens, Ata, Galatheia i Tam.

Prvog dana Kaleidoskopa kulture, biće prikazan remasterizovan film "Neka druga žena" kod Češkog magacina, kao i "Gejm" i "Ne igraj na Engleze", koji će biti prikazani kod studentskog doma Živojin Ćulum.

Program će se nastaviti do 4. septembra u Distriktu, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan. Saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta – oko košarkaškog terena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura